Logowanie Rejestracja
III Pomorskie Święto Piwa
W naszym jadłospisie coraz częściej zaczynają gościć kasze – i bardzo dobrze! Kasze bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie, szczególnie wtedy, gdy nie łączymy ich z różnego rodzaju białkami. Zawierają wiele witamin z grupy B, dostarczają energię, a dodatkowo mają zbawienny wpływ na nasze jelita.
Końcówka lata, gdy powoli kończą się upały, to dobra okazja do spędzania czasu przy wieczornym grillu. Wzrost popularności tej formy rekreacji zwiększa również niestety liczbę ostrzeżeń specjalistów. Alarmują oni, że taki sposób przygotowywania potraw nie służy naszemu zdrowiu, a wręcz może mieć na nie negatywny wpływ.
Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią do kuchni wkraczają jesienne owoce i warzywa. Najpopularniejszym z nich jest dynia – i słusznie! Dlaczego? Bo to nie tylko zdrowe, i mało kaloryczne i smaczne warzywo. Jej zaletą jest również to, że można z niej zrobić praktycznie każdy typ dania.
Koktajle to idealny zamiennik słodkiej przekąski. I chociaż latem mamy pod dostatkiem owoców, koktajle warto pić także poza sezonem, korzystając z mrożonek.
strefa food trucków na parkingu Muzeum Miasta Gdyni
Restauracje są miejscem ważnym z punktu widzenia budowania lokalnego smaku. Przez wieki w Gdańsku jadano w sposób bogaty, wielosmakowy. Potrawy obficie doprawiano aromatycznymi zamorskimi przyprawami. Podczas piątej edycji Nocy Restauracji gdańscy restauratorzy wskrzesili kulinarne tradycje bogatego, portowego miasta.
Latem nie jest łatwo odmówić sobie paru drinków, bo jest ciepło, a nawet gorąco, bo mamy urlop, bo się cieszymy, że w końcu możemy sobie na nie pozwolić. Jednak należy pamiętać: alkohole są bardzo kaloryczne!
Kuchnia izraelska łączy w sobie elementy kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej i arabskiej. Ważnym elementem jest koszerność, która jest przestrzegana w czasie przygotowywania i podawania potraw. Popularnymi daniami z tego regionu w Polsce jest hummus, falafel i shakshuka.
Tortilla stała się popularnym daniem w Polsce. Jak zrobić tortillę, by była zdrowym i smacznym daniem?
Latem postawmy na smakołyki, których nie trzeba piec. Włączony piekarnik sprawi, że temperatura w naszych już nagrzanych mieszkaniach dodatkowo wrośnie. Sernik na zimno to idealne ciasto na wakacje!
Czasami zdarzają się takie sytuacje, że znienacka odwiedza nas nowy sąsiad, ktoś z rodziny lub przyjaciół, tymczasem pechowo w szafce ze słodyczami zionie pustką. Nasz przepis pozwala wyczarować w kilka chwil pyszne muffinki.
Każdego z nas nachodzi ochota na coś czekoladowego. Od słodkości nasze myśli odwieść może tylko świadomość tego, jak tłuste, kaloryczne i niezdrowe są tego typu przekąski. Jak w godzinę przygotować cisto, które w pełni zadowoli nasze podniebienie, a jednocześnie będzie zdrowe? To niezwykle proste!
Przywykliśmy do tego, że składnikiem serwowanej w restauracjach Sałatki Cezar jest grillowany kurczak, warto jednak poznać jej inną wersję z krewetkami w roli głównej.