Warzywa korzeniowe- idealna dieta na jesień
Choć niedoceniane, są doskonałym uzupełnieniem diety odpowiedniej do naszej strefy klimatycznej oraz świetnie wpisują się w polską tradycję kulinarną. Jesień i zima to czas, w którym nasze organizmy potrzebują dodatkowych źródeł witamin. W tym okresie warto postawić na łatwo dostępne warzywa korzeniowe.
Podczas jesieni i zimy to właśnie warzywa korzeniowe najczęściej zapełniają skrzynki w osiedlowym warzywniaku. Można je znaleźć zarówno w małych sklepach i na lokalnych bazarkach, jak i w hipermarketach. Jak wynika z badania „Konsument na rynku żywności tradycyjnej i regionalnej” przeprowadzonego na zlecenie E.Leclerc przez ARC Rynek i Opinia, Polacy najchętniej kupują warzywa i owoce od rolnika lub w osiedlowym sklepie (55 %), najczęściej jednak kupują produkty z tej kategorii w super- i hipermarketach (48%).
Tradycyjne przepisy polskiej kuchni nie pozostawiają wątpliwości- bez buraka, selera, pietruszki i marchwi trudno byłoby sobie wyobrazić wykonanie większości sałatek królujących na polskich stołach jesienią i zimą. Dodatkowo warzywa korzeniowe są tanimi i łatwo dostępnymi składnikami potraw i w odpowiednich warunkach można je przechowywać naprawdę długo. Wraz z powrotem mody na kuchnię sezonową i lokalną, wraca zainteresowanie zapomnianymi warzywami korzeniowymi. Na nowo odkrywane są ostatnio topinambur i skorzonera, znana u nas także jako wężymord czy czarny korzeń. Cieszyły się one sporym zainteresowaniem w kuchni staropolskiej i były obecne jeszcze w książkach kucharskich z lat. 50. i 60.
Do fascynacji szefów kuchni tradycyjnymi polskimi warzywami dołączają się dietetycy. Warzywa korzeniowe są w okresie jesienno-zimowym cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Zdaniem dietetyków warzywa powinny pojawiać się na naszych talerzach co najmniej 4 razy w ciągu dnia.
Jesienne hity polskich stołów:
Burak- Zmniejsza napięcie nerwowe,leczy nerwice, depresje, zaburzenia snu, poprawi ogólne samopoczucie, wzmaga koncentrację i pamięć
Pasternak- Przeciwdziała powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych, obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo i uspokajająco. Uwaga! Liście pasternaku mogą być alergenem.
Pietruszka- Przeciwdziała schorzeniom nerek i dróg moczowych oraz dolegliwościom żołądka. Pobudza trawienie i wytwarzanie moczu oraz oczyszcza krew.
Seler- Obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu (w tym tak zwanego "złego" cholesterolu LDL i triacylorglicerolu), chroni więc przed zawałem i udarem mózgu.