Sięgnij po cynamon
Wiemy, że bez tej przyprawy szarlotka nie ma smaku, ale niewiele osób zna jej właściwości prozdrowotne.
Cynamon to przyprawa kojarzona głównie z szarlotką. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z jej właściwości prozdrowotnych. Najnowsze badania wskazują, że regularne spożywanie cynamonu usprawnia procesy trawienne, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, powstrzymuje rozwój choroby Alzheimera oraz poprawia krążenie.
Co ciekawe, cynamon jest rekomendowany w profilaktyce cukrzycy. Zawiera związki chemiczne, które zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę i redukują poziom cukru we krwi po posiłku. Badania wykazały, że przyprawa obniża poziom glukozy u osób cierpiących na cukrzycę typu II. Wystarczy pół łyżeczki cynamonu dziennie, aby odnotować poprawę kondycji zdrowotnej już po kilku tygodniach regularnego przyjmowania.
Inne badania wykazały, że włączenie cynamonu do codziennej diety znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń współwystępujących z cukrzycą m.in. chorób układu krążenia. Izraelscy naukowcy dowiedli również, że w cynamonie znajdują się składniki, które opóźniają rozwój choroby Alzheimera. Żaden inny naturalny specyfik nie wykazuje tak unikalnych właściwości i nie pomaga walczyć ze starczą demencją. Co więcej, przyprawa jest również niesamowicie wręcz skuteczna w zwalczaniu i kontrolowaniu rozwoju niektórych mikroorganizmów, w związku z czym może być używana jako środek konserwujący do żywności.
Wszystkie te dowody dają jasny sygnał, że cynamon jest zdrowym dodatkiem do codziennej diety i powinien zajmować ważne miejsce w naszej kuchni.
Niestety, mimo rzetelnie przedstawionych wyników badań nie wszyscy są w stanie przekonać się do cynamonu i traktować go jak naturalne lekarstwo. Nawet jeżeli nie tolerujesz jego smaku, warto jednak co jakiś czas przemycać tę drogocenną dla zdrowia przyprawę w codziennych posiłkach czy deserach.
Fotografia: Wikipedia