Warto jeść kiszonki!
Dostępne na sklepowych półkach w okresie jesienno- zimowym warzywa i owoce pozostawiają wiele do życzenia, zarówno pod względem wartości odżywczych, jak i smaku. Wówczas pozostają nam głównie przetwory! Wśród nich najlepszą opcją są kiszonki, które nie dość, że są tanie to dodatkowo bardzo zdrowe!
Kiszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania świeżości żywności, a także zabezpieczania jej przed zepsuciem. Zakisić można niemal wszystko, jednak prym w Polsce wiedzie kiszona kapusta oraz ogórki. Do światowej sławy zaliczyć można skandynawskie kiszone śledzie czy marokańskie kiszone cytryny. Coraz popularniejsze stają się również rzodkiewki, pomidory, różyczki kalafiora czy jabłka. Obok mrożonek, świetnie zastępują świeże warzywa czy owoce. W takiej postaci zachowują cenne, naturalne składniki, a szczególnie witaminę C.
Kiszone warzywa czy owoce są przede wszystkim naturalnym probiotykiem. Podczas procesu kiszenia wytwarza się kwas mlekowy, który w następstwie chroni organizm przed różnymi chorobami i wirusami. Ponadto wzbogacając florę bakteryjną jelit wspomaga proces trawienia oraz przyswajania składników odżywczych z dostarczanego pożywienia.
Kolejna zaleta kiszonek to ich niskokaloryczność. Cukier obecny w warzywach, owocach przekształca się w kwas mlekowy, zatem zawartość cukru spada, a rośnie zawartość wody jednocześnie obniżając kalorykę produktów. Przykładowo w 100 g kiszonej kapusty jest tylko 15 kcl! Idealnie sprawdzą się w jadłospisie osób na diecie redukcyjnej.
Duża ilość błonnika sprzyja uczuciu sytości, korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu oraz glukozy we krwi. Dzięki lekkiemu zakwaszeniu organizmu spada chęć na podjadanie, a także przechodzi chęć na sięgnięcie po słodkie przekąski. Po spożyciu kiszonego ogórka, ochota na słodycze raczej nie powróci zbyt prędko.
Dodatkowo mają dobroczynne działanie na włosy, skórę i paznokcie. To szczególnie ważne dla kobiet. Warto również wiedzieć, że takie przetwory minimalizują czy też redukują bóle migrenowe. Zamiast sięgać po farmaceutyki warto spróbować w tej kwestii przetestować kiszonki. Dostarczają one również sporo witamin z grupy B: B1, B2, B3, które regulują pracę metabolizmu oraz usprawniają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Wśród wartości można znaleźć także witaminę C, A, E, K, magnez, wapń, fosfor i potas.
Kiszone warzywa i owoce można polecić niemal każdemu, a szczególnie dla osób, które mają problemy z odpornością, nawracającymi biegunkami czy licznymi nietolerancjami pokarmowymi. Ponadto poprawią apetyt, choć są niskokaloryczne. Należy mimo wszystko pamiętać, gdyż oprócz wielu wartości odżywczych w swoim składzie zawierają dużo soli. Z kapustą kiszoną natomiast powinny uważać osoby, które przestrzegają diety lekkostrawnej. Kiszonki mają zdecydowanie wiele zalet i powinny stanowić element naszej codziennej diety.
Najzdrowsze kiszonki, to te własnoręcznie przygotowane w domu. Proces nie jest skomplikowany, a są z pewnością bardziej wartościowe niż te ze sklepowych półek, gdyż te produkowane ma skalę masową mogą być gorszej jakości. Ponadto mogą zawierać środki konserwujące czy inne chemiczne dodatki. Warto przygotowywać je samodzielnie i jak najczęściej dodawać do posiłków.
Źródło fotografii: https://2.bp.blogspot.com