Gdzie w Gdyni znajdziemy mobilną gastronomię?
W najbliższym sezonie, rozpoczynając od kwietnia, ponownie w kilkunastu lokalizacjach w popularnych przestrzeniach publicznych w Gdyni staną food trucki oraz punkty z napojami. Gdzie będzie można ich znaleźć?

Gdzie będzie można w najbliższym czasie szukać czegoś na wynos? Wszędzie tam, gdzie najczęściej w słoneczne dni (i nie tylko) pojawiają się mieszkańcy oraz turyści: na bulwarze Nadmorskim, przy molo w Orłowie i Promenadzie Królowej Marysieńki czy na Placu Wolnej Ukrainy, w pobliżu śródmiejskiej plaży. Widok food trucków czy charakterystycznych, rowerowych kawiarni to już stały element nadmorskiego krajobrazu w sezonie.
Kilkanaście miejsc z food truckami i kawiarenkami
Jak podkreśla gdyński magistrat to, jakie firmy już na wiosnę będą mogły częstować gdyńskich spacerowiczów swoimi produktami, wskazały wyniki przetargów organizowanych w ostatnich tygodniach przez Urząd Miasta Gdyni. Zasady są zawsze zbliżone: o to, aby przez najbliższe miesiące móc prowadzić gastronomiczną działalność mogą starać się wszyscy zainteresowani przedsiębiorcy, którzy spełnią kilka podstawowych wymogów i wpłacą określone wadium. Ostatecznie o wynikach postępowania decyduje licytacja stawek czynszu.
Miasto na najbliższy sezon (rozpoczynający się już wiosną tego roku) wyznaczyło łącznie kilkanaście miejsc, w których mogą stanąć food trucki i tzw. mobilne punkty gastronomiczne zbudowane na bazie rowerów czy skuterów.
Jako pierwsze, jeszcze 27 stycznia, wydzierżawione zostały lokalizacje przeznaczone dla food trucków (obok lokalizacji nazwy dzierżawców):
- ul. Orłowska / Promenada Królowej Marysieńki (Orłowo) – Soodi Anna Odjas, Maciej Siniło s. c.;
- bulwar Nadmorski im. Feliksa Nowowiejskiego (Kamienna Góra) – Soodi Anna Odjas, Maciej Siniło s. c.);
- bulwar Nadmorski im. Feliksa Nowowiejskiego (Kamienna Góra) – Contrast s. c., J. Kanikuła, J. Parzych;
- Plac Wolnej Ukrainy (Śródmieście) – Przystanek Magdalena Szelezińska;
- bulwar Nadmorski im. Feliksa Nowowiejskiego (Kamienna Góra) – Contrast s. c., J. Kanikuła, J. Parzych).
Następnie 3 lutego przyszła kolej na miejsca wyznaczone pod sprzedaż napojów – czyli najczęściej dla popularnych rowerowych kawiarenek, cieszących się popularnością nie tylko w środku lata, ale i w chłodniejsze dni. W tym przypadku mowa zarówno o gorących, jak i zimnych napojach (z wyłączeniem napojów alkoholowych) oraz owocach i lodach.
Pod uwagę brano działalności, które korzystają z wspomnianych mobilnych punktów gastronomicznych na bazie rowerów lub skuterów, a wskazane lokalizacje to:
- ul. Orłowska / Promenada Królowej Marysieńki (Orłowo) – PI-TEL Gabriela Palczak;
- ul. Orłowska / Promenada Królowej Marysieńki (Orłowo) – „SNP” Kazimierz Muller;
- ul. Plażowa (Orłowo) – NIKO FHU Marzena Kowalik;
- bulwar Nadmorski (Kamienna Góra) – Wiktoria FHU Marzena Kowalik;
- bulwar Nadmorski (Kamienna Góra) – Cyklo s. c. K. Szewczyk, P. Szewczyk;
- bulwar Nadmorski (Redłowo) – Bogdan Strzałkowski Sklep Spożywczy „Plus”.
Jedynie w dwóch wskazanych przez urząd lokalizacjach nie udało się znaleźć chętnego dzierżawcy (miejsce na food truck w Parku Kolibki oraz na mobilny punkt z napojami przy ul. Zawiszy Czarnego).
Punkty mogą ruszyć na wiosnę
Kiedy będzie można skorzystać z gastronomicznej oferty pod chmurką? Już wiosną. Zgodnie z warunkami przetargów, food trucki będą mogły działać już od 1 marca tego roku do 28 lutego 2026 roku, natomiast mobilne kawiarenki (i nie tylko) – od początku kwietnia aż do 31 marca przyszłego roku. Formalnie mogą pracować one od godz. 8:00 do północy.