PRZYPRAW SOBIE ŚWIĘTA
Idą Święta. Czas wszechogarniającej radości i nastrojowości. Wszystkie nasze zmysły wyostrzają się i przygotowują się na ten unikatowy okres w roku. Z pewnością niemałą rolę, w budowaniu tego nastroju, mają zapachy i aromaty, za które odpowiedzialne są świąteczne przyprawy.
Czymże, bowiem, byłyby święta Bożego Narodzenia, bez zapachu goździków, cynamonu, imbiru, wanilii anyżu, kardamonu czy gałki muszkatołowej. Już na sam dźwięk nazw tych przypraw czujemy, że czas, który nadszedł, jest wyjątkowy. To właśnie one najlepiej wiążą dobre wspomnienia ciepłych i rodzinnych świąt. Oto lista najważniejszych przypraw, dzięki którym stworzysz niepowtarzalny świąteczny klimat
CYNAMON
Honorowa przyprawa świąteczna. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez zapachu cynamonu. Niezwykle aromatyczna, będąca często elementem stroików i ozdób świątecznych, roztacza wokół siebie niepowtarzalny aromat. Ale swoją prawdziwą naturę ujawnia dopiero w świątecznych potrawach. Można przyprawiać nim wszystkie potrawy słodzone, ryby oraz warzywa i owoce podawane na gorąco. Cynamon można dodać do świątecznej herbaty czy kawy. Nie sposób wyobrazić sobie także pierników bez tej przyprawy.
GOŹDZIKI
Goździki nie bez powodu goszczą na naszych stołach. Kto z nas wyobraża sobie święta bez nich? Wbite w owoce pomarańczy są doskonałą ozdobą, a dzięki dużej ilości olejków eterycznych przesycają dom aromatycznym zapachem. Podczas przygotowywania bożonarodzeniowych potraw warto użyć ich do przyprawiania mięs. Wbite w szynkę (oczywiście przed pieczeniem) zdecydowanie wzbogacą jej smak. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Zamiast tych z jabłkiem czy w śmietanie, przygotuj je na sposób korzenny z dodatkiem mielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu.
KARDAMON
Posiada, korzenny, słodki i piekący smak. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt. Kardamonem można przyprawiać pierniki, marcepany, desery i sałatki owocowe, słodkie sosy i likiery. Doskonałe są pomarańcze posypane tą przyprawą. Nadaje się do zup, zwłaszcza grochowej, potraw mięsnych (np. gulaszu wołowego, potrawki z kurczaka, pasztetów) oraz dań rybnych. Nadaje świeży smak dyni, marchwi, szarlotce. Ma działanie pobudzające, dlatego idealnie nadaje się na senne, zimowe wieczory.
IMBIR
Imbir – nazywany korzeniem życia, jest niezwykle aromatyczną przyprawą. Idealnie nadaje się do wszelkich świątecznych wypieków, potraw z mięs a nawet ryb.
ANYŻ
Bardzo specyficzna przyprawa, nie każdemu kojarząca się najlepiej. To jednak duży błąd. Dodany z umiarem potrafi wydobyć z potraw niezwykłe aromaty. Posiada silny zapach i korzenno- słodkawy smak. Świetnie nadaje się do zup, sosów, kompotów, a nawet kawy i herbaty. Ponadto, Anyż gwiazdkowy, dzięki swojemu unikatowemu wyglądowi, idealnie nadaje się do tworzenia ozdób świątecznych.
GAŁKA MUSZKATOŁOWA
Także niezastąpiona przyprawa w świątecznym menu. Nie sposób sobie wyobrazić świąteczny pasztet, czy też nadzienie do indyka bez gałki muszkatołowej. Świeżo utarta lub zmielona nadaje się także do wypieków, kompotów, pieczonych owoców i zup.
KMINEK
Kminek, ze względu na swój cierpki oraz ostry smak, nie wszystkim przypada do gustu. Jednak warto mieć go wśród kuchennych przypraw z uwagi na jego dobroczynne właściwości. Aby po świątecznym „obżarstwie” uniknąć bólów brzucha czy wzdęć, koniecznie wzbogać nim tłuste dania mięsne. Stosuj go również do dań z kapusty czy fasoli.
Przechowywanie
Jeśli już uzupełnisz swój przyprawowy arsenał, musisz zadbać o odpowiednie przechowywanie tych składników. Przyprawy mają to do siebie, że dość szybko wietrzeją i tracą aromat. W związku z tym nie należy pozostawiać ich w opakowaniach czy przesypywać do foliowych woreczków. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakupienie osobnych, szklanych słoiczków lub drewnianych pojemników. Wybierz dla nich ciemne i chłodne miejsce, z dala od wilgoci. Dobrym rozwiązaniem jest kupowanie przypraw w całości (korzeń imbiru, anyż, goździki) i zmielenie w młynku tuż przed dodaniem do potrawy. Zwracaj uwagę na daty ważności. Przeterminowane przyprawy mogą popsuć smak każdego świątecznego specjału.