Produkty z długim terminem przydatności: cz. 2: obiad
Jakiś czas temu mogliście przeczytać na naszych łamach o produktach z długim terminem przydatności, wykorzystywanych przy śniadaniu. Teraz nadeszła pora na takie, które stosujemy głównie podczas obiadu. Zobaczcie zdrowe produkty, o których termin przydatności nie musicie się martwić przez najbliższe kilka lat. Oczywiście pod warunkiem, że przechowujecie je w oryginalnym opakowaniu, w odpowiedniej temperaturze.
Do obiadu często wykorzystuje się różnego rodzaju oleje i tłuszcze roślinne. Bez nich ciężko sobie wyobrazić pieczenie albo smażenie. Bez obaw, takie produkty mogą stać w naszej kuchni nawet do pięciu lat. Poza tym po otwarciu są gotowe do spożycia jeszcze przez długi czas.
Od pewnego czasu trwa debata, który ryż jest najlepszy? Biały, brązowy, dziki, a może basmati? Nie ma to znaczenia, bo właściwości zdrowotne ryżu są znane od dawna (dostarcza węglowodanów, białko, itd.). Co ciekawe, ryż brązowy możemy trzymać na półce nawet do siedmiu lat. Tymczasem jego najbardziej znaną odmianę – ryż biały – możemy przechowywać nawet do 30 lat.
Miłośnicy wszelkiego rodzaju zup z pewnością pamiętają o takim składniku jak kostka bulionowa. Sprzedawana w postaci opakowania składającego się z kilku kostek bulionu poprawia smak każdej zupy nie do opisania. Wystarczy, że dysponujemy mrożonymi warzywami i wodą. Po dodaniu kostki bulionowej do wrzącej wody i warzyw, smak takiej zupy może naprawdę zaskoczyć.
Jeżeli korzystamy z mąki bardzo często (robiąc pizzę, naleśniki, placki ziemniaczane, itd.), powinniśmy pamiętać, że ten najbardziej podstawowy produkt dostępny w każdej kuchni może być pozostawiony nawet na 10 lat i się nie zmarnuje. Drugim częstym składnikiem podczas produkcji ciasta z mąki są drożdże. Bez nich ciasto nie urośnie. Jeżeli będziemy je przechowywali w zamrażarce, możemy ich użyć nawet po sześciu latach od kupna. Tymczasem proszek do pieczenia może być trzymany bezterminowo.
Kolejną grupą produktów są te puszkowane i w słoikach. Zaliczamy do niej wszelkiego rodzaju owoce, warzywa oraz mięso. Jeśli są zamknięte szczelnie, to w domowych warunkach możemy zrobić z nich użytek nawet za pięć lat. Owoce jak ananasy, czy mandarynki w puszce mogą leżeć długi czas. Tak samo, jak marchew, kukurydza, czy groszek. Poza tym wszystko można zamrozić, by służyło na dłużej.
Warto dodać, że suszone warzywa i owoce mogą być przechowywane także bardzo długo. Szacuje się, że mogą one przetrwać nawet 20 lat.
źródło fotografii: medme.pl