mobile

Pisankowe zero waste. Jak nie zmarnować Świąt?

Ponad połowa Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić jedzenie. W czasie przedświątecznych przygotowań szczególnie łatwo przesadzić z ilością przygotowywanych przysmaków. Czy marnowanie to tradycja taka sama jak malowanie pisanek?

Informacja prasowa
Pisankowe zero waste. Jak nie zmarnować Świąt?

Według ubiegłorocznego raportu Federacji Polskich Banków Żywności najczęstszymi przyczynami wyrzucania żywności są: jej zepsucie (65,2% respondentów), przeoczenie daty ważności (42%), przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%), zbyt duże zakupy (22,2%).

Przyczyny te są jak system naczyń połączonych: duże zakupy to przygotowywanie dużej ilości jedzenia i większa szansa, że jeśli robi się je nieuważnie – przeoczymy bliskie daty ważności i tym samym doprowadzimy do zepsucia produktów. 

Czy to nie brzmi znajomo w kontekście Świąt? Tym samym tradycja pełnego stołu staje się pułapką dla dobrych nawyków planowania posiłków i zakupów. Ale istnieje kilka zasad, dzięki którym można spędzić świąteczny czas spokojnie, nie marnując pieniędzy i planety. 

Less czy zero waste nie jest współczesnym trendem, ale stylem życia naszych rodziców i dziadków, z którego warto czerpać garściami. Szacunek do jedzenia to najlepszy zwyczaj jaki możemy przyjąć w naszych domach, nie tylko na Święta. Pisanki akurat są idealnym przykładem niemarnowania - nie tylko są ozdobą wielkanocnych koszyków i stołów, którą można po prostu zjeść, ale możemy je farbować naturalnymi barwnikami i przy okazji wykorzystać np. łupiny cebuli. – mówi Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności.

Jak więc sprawić, żeby pod względem kulinarnym ta Wielkanoc nie była zmarnowana?

#1 Planowanie to podstawa

W (pandemicznej) erze zakupów online staje się to jeszcze prostsze: na bieżąco możemy zweryfikować czy to, co dorzucamy do wirtualnego koszyka jest niezbędne. Natomiast w sklepie stacjonarnym konieczna jest lista zakupów, bez której łatwo dojechać do kasy z wózkiem pełnym niepotrzebnych produktów. W obecnej sytuacji pamiętajmy jednak przede wszystkim o zaplanowaniu wcześniej wielkanocnego menu - wiele rodzin spotyka się w znacznie mniejszym gronie, więc tym bardziej warto zweryfikować coroczne przyzwyczajenia.

#2 Dobrze przechowuj

Ogromnym problemem jest wyrzucanie gotowych potraw – wg raportu Nie marnuj jedzenia 2020* to aż 70% marnowanego jedzenia. Czyli do kosza trafiają nie tylko nasze pieniądze, ale też energia i serce, które włożyliśmy w ugotowanie czegoś pysznego. Jeśli już przygotujemy czegoś za dużo, to pamiętajmy, że większość dań nadaje się do mrożenia i wystarczy je tylko podzielić na porcje, włożyć do szczelnego czystego pojemnika i zapisać na nim datę. Pamiętajmy też o zasadzie lodówkowej FIFO (First In – First Out), czyli im bliżej upływu daty ważności, tym bardziej produkty wysuwamy do przodu.

#3 Dziel się!

Nadwyżki żywności to zawsze idealna okazja do kontaktu z sąsiadami czy znajomymi, a w pandemii dzielenie się jedzeniem nabiera szczególnego znaczenia – warto sprawdzić czy w okolicy ktoś nie spędza Świąt w izolacji, kwarantannie, czy po prostu bez bliskich i takie wsparcie będzie dla niego nieocenione.

Niestety potrzebujących w Polsce jest wiele – 1,6 miliona osób żyje w skrajnym ubóstwie, czyli dysponuje kwotą mniejszą niż 600 zł miesięcznie na podstawowe wydatki. Kryzys pandemiczny dodatkowo pogorszył położenie osób, które już i tak borykały się z wieloma problemami. Okres przed Wielkanocą to dla nich dramatyczny czas wyboru pomiędzy świątecznymi zakupami a opłaceniem rachunków czy ratowaniem swojego zdrowia. Dlatego wciąż trwa zbiórka Banków Żywności - każdy może pomóc poprzez zakup wirtualnych produktów w charytatywnym sklepie online: https://zbiorkazywnosci.pl. Nawet drobny datek pomoże przetrwać Święta niejednej rodzinie dotkniętej ubóstwem.

Pomoc jest dosłownie w zasięgu ręki. Smartfon, na którym przeglądamy przepisy na wielkanocne babki czy sałatki, może być niesamowitym narzędziem dzielenia się dobrem! Pandemia zamknęła nas w domach, fizycznie jesteśmy dalej niż kiedykolwiek i łatwo stracić z oczu osoby potrzebujące, które są obok nas. Banki Żywności pomagają je dostrzec i efektywnie i szybko im pomóc - wystarczy wejść na www.zbiorkazywnosci.pl i wpłacić darowiznę. A jako podziękowanie dla darczyńców przygotowaliśmy e-book z kulinarnymi inspiracjami, który na pewno się przyda przy planowaniu wielkanocnych przysmaków. –  dodaje Jezierska.

Fot. Adobe Stock

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda