Olej z kryla
Według naukowców najzdrowszym olejem dla ludzkiego organizmu jest olej z kryla.
Od zawsze dzieci uciekały przed babciami i mamami, które serwowały im łyżkę „pysznego” oleju, jakim jest tran. Olej rybi zawiera cenne dla ludzkiego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3 oraz niezwykle ważną witaminę D. Przywykliśmy do przekonania, że tran jest zdrowy. Pojawiły się jednak wątpliwości, czy spożywanie oleju rybiego jest rzeczywiście bezpieczne dla zdrowia.
Przeprowadzone badania wykazaly, że morza i oceany są zatrute metalami ciężkimi. W mięsie ryb wykrywa się duże ilości niezwykle szkodliwej rtęci, a nawet zanieczyszczenia radioaktywne.
Istnieją jednak organizmy, które nie są jeszcze skażone toksynami - skorupiaki. Kryle żyją w ogromnych ławicach liczących tysiące osobników, które żywią się fitoplanktonem i algami. Pozysykiwany z niego olej jest jednym z najzdrowszych.
W przeprowadzonych badaniach klinicznych wykazano, że w oleju z kryla znajdują niesamowite właściwości kwasów omega-3. Olej ten okazał się niezwykle pomocny w leczeniu wielu schorzeń.
Mając na uwadze własne zdrowie, nie można zapomnieć o wzbogaceniu diety odpowiednią ilością oleju z kryla. który korzystnie wpływa na nasz organizm, m.in.:
- chroni serce,
- utrzymuje w dobrej kondycji naczynia krwionośne,
- wspiera podstawowe funkcje mózgu, takie jak koncentracja, uczenie się i zapamiętywanie,
- utrzymuje odpowiedni poziom cholesterolu i cukru we krwi,
- łagodzi napięcie przedmiesiączkowe, stres, skurcze, zatrzymanie płynów i zmiany nastroju,
- usprawnia funkcje układu immunologicznego,
- zapewnia dobre samopoczucie i młodzieńczy wigor,
- poprawia funkcjonowanie wątroby,
- zapewnia zdrową cerę,
- poprawia stan i działanie stawów.
Olej z kryla pomaga utrzymać w dobrym stanie układ naczyń krwionośnych, obniżyć poziom złego cholesterolu oraz wskaźnika CRP. Dzięki temu niwelujemy zagrożenie zawału serca i udaru. Olej jest skuteczny również w łagodzeniu dolegliwości menstruacyjnych.
Fosfolipidy, zawarte w oleju, wchodzącą w skład błon komórkowych oraz astaksantyny, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. To czyni olej z kryla remedium na szereg poważnych dolegliwości, a pozyskiwane z niego kwasy tłuszczowe omega-3 są lepsze niż te z powszechnie stosowanych olejów rybnych. Antyoksydanty zawarte w oleju są w stanie wbudowywać się w strukturę komórki, chroniąc ją przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Kwasy tłuszczowe z kryla powoli rozprzestrzeniają się w krwi i utrzymują w organizmie aż do dwunastu godzin.
Osoby przyjmujące 500 mg oleju z kryla dziennie mają wyższy poziom dobrego cholesterolu niż osoby, które codziennie spożywają aż 3 mg oleju rybiego, czyli popularnego tranu. Nigdy nie jest za późno, by włączyć do swojej diety niezwykle korzystny dla zdrowia suplement, jakim jest niewątpliwie olej z kryla.