Nie tylko marmolada, czyli dynia na słodko
Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią do kuchni wkraczają jesienne owoce i warzywa. Najpopularniejszym z nich jest dynia – i słusznie! Dlaczego? Bo to nie tylko zdrowe, i mało kaloryczne i smaczne warzywo. Jej zaletą jest również to, że można z niej zrobić praktycznie każdy typ dania.
Dynię możemy faszerować, piec w panierce z przypraw, przerabiać na marmoladę bądź gotować i zmiksowaną podawać postaci zupy – to najpopularniejsze przepisy. Ale potencjał dyni, wynikający z jej delikatnego smaku, pozwala również na tworzenie z niej deserów.
Szybko i pożywnie, czyli placki z dyni
Placki na słodko to szybka i smaczna kolacja, ponadto można swobodnie zrobić je „na zaś” i odgrzewać, np. na pożywne śniadania. Racuchy z jabłkami zna każdy. Ale jak się okazuje, dynia również doskonale może je zastąpić. Czego potrzebujemy do zrobienia dyniowych placuszków? Kilogram dyni, 100 g rodzynek, 150 g mąki, dwóch jajek, łyżeczki proszku do pieczenia, cytryny, łyżki cukru, lub dwóch łyżek miodu, łyżeczki cynamonu, szczypty soli, i oleju do smażenia. Należy pokroić dynię w plastry, wydrążyć pestki, upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180°. W międzyczasie namoczyć rodzynki w szklance z gorącą wodą. Upieczoną dynię ostudzić, a następnie wydrążyć z niej miąższ i zmiksować lub rozgnieść na drobniutko widelcem. Do miski wsypać mąkę , cukier, jajka, odsączone rodzynki, startą skórkę z cytryny, cynamon i sól. Zamieszać wszystkie składniki, a następnie odstawić na godzinę pod przykryciem. Po tym czasie do masy dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do połowy wysokości patelni wylać olej, rozgrzać i wylewać na niego niewielką ilość masy, tak aby powstały małe placuszki. Przysmażyć z obu stron. Można podawać z posypką z cukru pudru, bądź polane syropem klonowym
Nietypowy słodko-kwaśny deser
Do zup dyniowych jesteśmy przyzwyczajeni. A jak smakuje dynia przygotowana na słodko-kwaśno w postaci gęstego musu? Wybornie! Ponadto może być deserem, słodkim śniadaniem, bądź zdrową kolacją. Co jest nam potrzebna do przyrządzenia deseru? 1/2 średniej wielkości dyni, filiżanka mleka kokosowego (ok. 180 g), świeżego imbiru (niewielki kawałek), dwie łyżeczki kardamonu, pomarańcza, pół cytryny łyżka oliwy. Połowę dyni należy opróżnić i obrać ze skórki, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w 0,5-0,7 l wody. Gdy dynia zmięknie blendujemy ją (wody nie odlewamy), dodajemy sok z pomarańczy, starty imbir (ja starłam kawałek wielkości ok. 2 cm), kardamon, łyżkę oliwy, całość blendujemy dokładnie. Dodajemy sok z cytryny i dodajemy mleka kokosowego.
Pestki – warto jeść
Pestki to nie deser, ale warto o nich wspomnieć, ponieważ są bardzo wartościowe. Kiedy kupujemy i przerabiamy dynię, warto pamiętać, że jej pestki również są bardzo wartościowe. Co możemy z nimi zrobić? Pestki można upiec – otrzymamy wtedy zdrową przekąskę, którą możemy dodać np. do zup, lub ususzyć. Suszone pestki są doskonałym dodatkiem np. do owsianki, ale przede wszystkim mają właściwości lecznicze – można je podawać dzieciom, co zabezpieczy ich organizmy przed owsikami i innymi pasożytami.