mobile

Neapol - między dawnymi a nowymi czasy

Neapol od strony, od której go jeszcze nie znacie - już w najbliższą środę w IKM. O ciekawie przebiegającym rozwoju tego miasta opowie dr Jacek Bielak z Uniwersytetu Gdańskiego. Wykład odbędzie się w ramach cyklu Miasta, mity, mistyfikacje 25 maja w sieni IKM o godzinie 19.00. Wstęp wolny.

TAGI
Neapol - między dawnymi a nowymi czasy

Neapol – stolica królestwa, miasto z ponad 300 kościołami, setkami pałaców i licznymi muzeami przechowującymi niezwykłe bogactwo kultury to przykład miejsca, którego rozwój nie zapobiegł późniejszej stagnacji. Dlaczego tak się stało? Zastanówmy się wspólnie już w najbliższą środę w IKM. 

Dr Jacek Bielak zachęca nas zarówno do poznania historii miasta, jak i  do dyskusji na temat rozwoju miast w ogóle. Dobrym punktem wyjścia do owej dyskusji jest przykład miasta, jakim jest Neapol. Do połowy XVI wieku ledwie przekroczył on 50 tys. mieszkańców. Zaledwie sto lat później populacja miasta osiągnęła 400 tysięcy ustępując jedynie Paryżowi miana największego miasta ówczesnej Europy. Oznaczało to gwałtowny rozwój urbanistyczny, którego dynamikę można porównać jedynie z eksplozją wielkich metropolii w 2 połowie XIX wieku. Mamy więc na długo przed epoką industrializacji miasto - eksperyment budowlany, który zaowocował nie tylko wspaniałą architekturą i sztuką, ale także licznymi problemami. Stolica królestwa zatrzymała się jednak w dalszym rozwoju nigdy już nie dorównując światowej czołówce.

 

„Neapol - między dawnymi a nowymi czasy” wykład w ramach cyklu „Miasta, mity, mistyfikacje”

Prowadzenie: dr Jacek Bielak (Uniwersytet Gdański)

Data: 25 maja, godz. 19.00

Miejsce: sień Instytutu Kultury Miejskiej, ul. Długi Targ 39/40

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda