Moc rozgrzewających przypraw
Kardamon, cynamon, imbir czy czosnek to wybrane przyprawy rozgrzewające, które pomagają nam zachować zdrowie i dobre samopoczucie w chłodne miesiące. Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc wyjaśnia, dlaczego warto po nie sięgnąć jesienią i zimą.
Przyprawy rozgrzewające powinny stanowić istotny element naszej diety w okresie jesienno-zimowym. Dodawane do potraw i napojów pomagają w zapewnieniu odpowiedniej temperatury ciała, a także wzmacniają odporność i ułatwiają walkę z przeziębieniem czy grypą.
– W chłodnych miesiącach organizm domaga się „rozgrzania”, ponieważ niskie temperatury powodują, że bardzo szybko oddajemy ciepło. Rozgrzewające przyprawy świetnie spełniają tę funkcję. Dodatkowo wzmacniają one organizm, pobudzając system odpornościowy do prawidłowej pracy, a podczas infekcji hamują namnażanie się bakterii. Wiele rozgrzewających przypraw ma także korzystny wpływ na wzrost tempa przemian metabolicznych, a jesienią i zimą szczególnie obawiamy się przybrać na masie ciała – mówi Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc.
Rozgrzewające przyprawy stanowią podstawę m.in. kuchni indyjskiej. Dzięki podróżom, popularności jedzenia poza domem, nowoczesnym książkom kucharskim i programom kulinarnym cieszy się ona rosnącym zainteresowaniem Polaków. Korzenne, rozgrzewające przyprawy z Dalekiego Wschodu przenikają do naszej codziennej diety. Należą do nich kardamon, cynamon czy kurkuma, którą spotkamy dziś nie tylko w indyjskim dal, ale coraz chętniej dodamy też do koktajlu czy owsianki.
Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc podpowiada, po które rozgrzewające przyprawy warto sięgnąć:
- IMBIR mocno rozgrzewa nasz organizm, a dodatkowo ma działanie odkażające
i odświeżające, korzystnie wpływa na wzrok oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Imbir niweluje także nudności, stąd polecany jest dla kobiet w ciąży oraz osób mających problemy z choroba lokomocyjną.
- GOŹDZIKI rozgrzewają oraz działają antyseptycznie i przeciwbólowo. Dodawanie ich do dań i gorących napojów znacznie skraca czas trwania infekcji i wspiera szybki powrót do zdrowia. Goździki doskonale łagodzą bóle m.in. głowy, pojawiające się często w przebiegu przeziębienia czy grypy.
- PAPRYKA CHILI działa rozgrzewająco na organizm dzięki zawartej w niej kapsaicynie. Wpływa ona na proces termogenezy, a więc wytwarzania ciepła w organizmie, co
z kolei przyczynia się do przyspieszenia tempa przemiany materii i redukcji tkanki tłuszczowej. Papryka chili łagodzi również bóle głowy i pomaga walczyć z migreną.
CYNAMON posiada z kolei właściwości rozgrzewające dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym. Na skutek wzmagania produkcji ciepła w organizmie, podobnie jak chili, wpływa na szybszy przebieg procesów przemiany materii. Dodatkowo wspomaga prawidłowe trawienie i oczyszczanie ustroju z zalegających w nim toksyn.
- KURKUMA przyspiesza metabolizm oraz wspomaga prawidłowe trawienie
i wchłanianie składników z pożywienia. Kurkuma, oprócz właściwości rozgrzewających, pozytywnie wpływa na pracę wątroby, bierze udział w jej oczyszczaniu oraz regeneracji po uszkodzeniach. Przyprawa ma także właściwości przeciwzapalne. Poranna herbata z jej dodatkiem pomoże zredukować zapalenie gardła, krtani czy zatok. - CZOSNEK swoje cenne właściwości zawdzięcza allicynie, która nadaje mu charakterystyczny, ostry zapach i smak. Dzięki niej ma on silne działanie bakteriobójcze, wzmacniające odporność organizmu. Spożywanie czosnku podczas