Izrael od kuchni
Kuchnia izraelska łączy w sobie elementy kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej i arabskiej. Ważnym elementem jest koszerność, która jest przestrzegana w czasie przygotowywania i podawania potraw. Popularnymi daniami z tego regionu w Polsce jest hummus, falafel i shakshuka.
Historia kuchni Izraela zaczyna się od jego mieszkańców, którzy są przyjezdnymi z różnych zakątków świata. Każdy z nich zaszczepił w tej kulturze swoje zwyczaje czy przepisy dziś stanowiące element izraelskiej kuchni. Jest także tło historyczne regionu i Tora. Księga określa zasady kashrutu i nawiązuje do jedzenia, którym żywili się Izraelici. Kolejnym źródłem współczesnej kuchni są diaspory. Każda przystosowywała przykazania religijne do warunków miejsca ich zamieszkania. Obowiązkową zasadą jest koszerność, ale nie narzuca stricte konkretnych przepisów.
Dużą rolę w diecie mieszkańców odgrywają ziarna i kasza. Są one głównym składnikiem dań. W jadłospisie Izraelitów znajduje się również proste pieczywo wypiekane na kamieniach, mleko, zioła, warzywa głównie spożywane na surowo, owoce. O unikalności kuchni Izraela, stanowi położenie kraju.
Tradycyjnym izraelskim śniadaniem jest shakshuka, czyli jajka sadzone na sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli i czosnku. Całość dopełniona jest chlebem pita i sałatką izraelską (świeży ogórek z pomidorami i natką pietruszki). Tak bogate śniadanie zapewnia energię na kilka dobrych godzin. Innym przykładem regionalnych porannych posiłków jest malwach (placki smażone z ciasta podobnego do francuskiego) oraz dżachnun (ciasto podobne jak w malwach, ale zwinięte w ruloniki i smażone bądź duszone przez całą noc), które jest podawane na śniadanie szabasowe. Oba dania są podawane z jajkiem na twardo, przetartymi pomidorami i pikantną pastą schug.
W czasie obiadu najczęściej na stołach goszczą faszerowane warzywa - papryki, cukinie czy nawet marchewki. Do tego podaje się wszelkiego rodzaju mięsa, np. sznycle, klopsiki- wszystko oczywiście zawsze jest drobiowe! W diecie Izraelitów nie może także zabraknąć ryb. Są one najczęściej smażone bądź grillowane. W czasie szabasu najpopularniejszym daniem jest wywodzący się z Europy czulent. Jest to gulasz wołowy gotowany przez całą noc.
Po pysznym obiedzie przychodzi czas na dobry deser. W Izraelu najczęściej serwuje się wówczas gęsty i podawany na zimno budyń z mąki kukurydzianej o aromacie różanym. Podaje się go z syropem różanym, wiórkami kokosowymi i orzechami. Równie popularnym deserem jest tureckie ciasto baklawa czy syryjskie kanafeh faszerowane białym serem ciasto filo obficie polane syropem cukrowym z pistacjami. Chałwy chyba nie trzeba nikomu przedstawiać.
Między posiłkami idealnie sprawdzają się różnego rodzaju przekąski, np. sambusak, czyli smażony pierożek ze słodkim serowym farszem lub słonym z hummusem, ziemniakami, oliwkami i serem feta czy bourekasy- wypiekane ciasto filo z nadzieniem, który również występuje w dwóch wersjach. Można w nich znaleźć albo czekoladę albo tuńczyka z oliwkami. Dodatkiem do wszelkich przekąsek jest hummus- pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahiny, oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Jeśli chodzi o napoje to obowiązkowa jest czarna i bardzo słodka herbata z listami mięty izraelskiej, a także kawa, lemoniada oraz świeżo wyciskane soki.
Kuchnia izraelska jest bogata w paletę różnych smaków. Wyjątkowe potrawy, które podbiją kubki smakowe każdego podróżującego