mobile

Bioprzekąski


Lubisz przegryzać coś między posiłkami? Dowiedz się, jakie przekąski są najbardziej wartościowe dla naszego organizmu!

Agata Mościcka
TAGI zdrowie
Bioprzekąski

Specjaliści od diet są przeciwnikami wszelkiego podjadania między posiłkami, jednak nie mają nic przeciwko zdrowym przekąskom, np. w wersji bio.

Bioprzekąski są ekologicznie oczyszczonymi suszonymi owocami i orzechami.
Zawierają całe bogactwo składników mineralnych oraz witamin. Mogą być doskonałym dodatkiem do każdej diety. Są wygodne w spożywaniu zarówno w pracy, jak i w szkole czy w podróży. Możemy je jeść nie martwiąc się o to, że pochłaniamy szkodliwe składniki czy nabieramy masy w pasie.

Każdy lubi coś podjadać podczas oglądania telewizji. Chipsy pełne konserwantów, niezdrowego tłuszczu i soli z powodzeniem można zastąpić naturalnymi chipsami bananowymi lub jabłkowymi. Przyjemne w chrupaniu i zdrowe są również chipsy kokosowe - wspierają odporność organizmu, układ nerwowy i zapewnia szybki dopływ energii.

Doskonałe okażą się również biologicznie czyste prażone orzeszki ziemne bez soli, które dostarczają zdrowych kwasów tłuszczowych oraz cennego magnezu.

Ci, którzy dbają bardzo o swoją sylwetkę, mogą sięgnąć po suszone daktyle lub imbir kandyzowany. Oba produkty korzystnie wpływają na organizm w trakcie diety odchudzającej. Imbir ma właściwości przyspieszające spalanie wchłanianych produktów, a suszone daktyle zawierają wartościowy błonnik, który usprawnia znacznie perystaltykę jelit i oczyszcza jednocześnie organizm z toksyn.

Wartościowe dla zdrowia organizmu okażą się wszelkie mieszanki owocowo - orzechowe. W ich skład wchodzą między innymi prozdrowotne rodzynki, które zawierają cenny dla tarczycy jod oraz niezwykle silny antyoksydant w postaci resveratrolu. Innym składnikiem mieszanek są migdały, w których znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, błonnik, miedź czy tokoferole, czyli pochodne witaminy E.

O korzystnym wpływie suszonych śliwkek na trwanienie, słyszał praktycznie każdy. Warto także wspomnieć o suszonej żurawinie, której właściwości są nie do przecenienia. Jedną z nich jest działanie antybakteryjne. Owoc, na równi z czosnkiem, uznawany jest za najzdrowszy na świecie. Bogata w witaminy i minerały żurawina posiada dodatkowo wspaniały słodko kwaśny smak.

Choć suszone owoce i orzechy są wysokokaloryczne, ich spożywanie jest cenne w podczas odchudzania. Są dobrym źródłem energii i zawierają duże ilości błonnika, który przyspiesza trawienie. Warto pamiętać, że większość owoców suszonych ma niski indeks glikemiczny.

Suszone owoce są w 100% naturalne, do ich produkcji nie stosuje się sztucznych barwników czy konserwantów.  Można je znaleźć, np. w sklepach z ekologiczną  żywnością. Opakowania często są oznaczane są certyfikatami ekologicznymi, zwrcajmy na to uwagę podczas zakupów.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda