Biała mleczna, gorzka i różowa –co warto wiedzieć o czekoladzie. Część 2
Co Napoleon miał zawsze przy sobie? W czym miał być umieszczony ładunek wybuchowy gdy był planowany zamach na Churchilla? Z jakiego powodu strajkowały kanadyjskie dzieci w 1947 r.? Jakie święto obchodzimy 13.09? Co zainspirowało wynalazcę kuchenki mikrofalowej? Oczywiście mowa o czekoladzie, w tej części opowieści wspomnimy co naszą bohaterkę spotkało w XIX w. i przedstawimy jej walory zdrowotne i kulinarne.
Burza i napór –czyli co się wydarzyło w wieku pary i elektryczności
Oprócz wierności wielu sławnych smakoszy – Napoleon I,Fridtjof Wedel-Jarlsberg Nansen (polarnik, badacz Grenlandii i laureat Pokojowej Nagrody Nobla) obróbką czekolady zaczęli interesować się wynalazcy. W 1828 prasę hydrauliczną opatentował van Houten, senior co pozwoliło oddzielić z miazgi kakaowej nadwyżkę tłuszczu –czyli masła kakaowego, do dziś znajdującego zastosowanie kulinarne i kosmetyczne. Zaś van Houten junior odkrył proces alkalizacji czekolady zwany dutchingiem pozwalający na polepszenie rozpuszczalności i usunięcia nadmiaru goryczy. W 1847 została zaprezentowana pierwsza tabliczka w znanym dziś kształcie. John Cudbury uzyskuje w 1866 po raz pierwszy całkowicie czystą esencję kakaową. Zaś po 8. Latach eksperymentów łączenia czekolady ze skondensowanym mlekiem Daniel Peter uzyskał w 1875 pierwszą mleczną czekoladę –przy wsparciu swego sąsiada i przyjaciela, którym był Henri Nestlé. Konszowanie czyli mieszanie podgrzewanych składników na jednolitą masę to efekt wynalezienia przez szwajcarskiego cukiernika R. Lindta konszy co nastąpiło w 1879 r. To również „ojciec” lubianej przez wszystkich czekolady w proszku. W Polsce zaś w 1851 r. zostaje otwarty przez Karola Wedla pierwszy z jego sklepów. Przed II wojną światową w Gdańsku działa 7 firmowych sklepów różnych producentów czekolady.
Tajemnicza, piękna nieznajoma i zdrowa
Czekolada powoduje wydzielanie endorfin zwiększa ilość serotoniny. Zawarte w niej flawonole (największe ilości zawiera ciemna czekolada) mają korzystny wpływ na poprawę widzenia w niekontrastującym otoczeniu. Poprawia jakość myślenia, zawiera teobrominę i fenyloalaninę. Ten pierwszy związek jest trujący, ( organizmy koni, kotów, papug i psów nie są w stanie jej strawić, zaś dawka dwu tabliczek dla tych ostatnich może okazać się śmiertelna) na ten drugi można być uczulonym nie przeszkadzało to jednak naszej bohaterce w uzyskania statusu afrodyzjaku. Zawiera też kofeinę i błonnik. W kosmetyce znajduje zastosowanie jako składnik pilingów, kremów, maseczek i balsamów.
Nalewka czekoladowa. Prosty przepis.
Składniki:
-100 g czekolady mlecznej
-200 ml spirytusu
-puszka mleka kondensowanego niesłodzonego
-300 ml lub jedna szklanka mleka pełnotłustego
-szczypta cynamonu
Przygotowanie czyli tzw. „wykon” :
-Bierzemy rondel (lub dowolny inny typ garnka)
-Wlewamy oba mleka
-Dorzucamy czekoladę połamaną na kostki
-Mieszamy na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady
-Dodajemy spirytus
-Mieszamy jeszcze chwilę, do uzyskania jednolitej konsystencji
-UWAGA! Alkohol nie może się zagotować
-Przelewamy do butelki, odstawiamy w ciemne i ustronne miejsce i czekamy cierpliwie
-Po dwóch dniach nalewka jest gotowa do spożycia
Przepis pochodzi ze strony: http://choca-loca.com/2017/11/nalewka-czekoladowa-prosty-przepis/
Na tej samej stronie można znaleźć wiele innych przepisów z naszą bohaterką w roli głównej. Nowym rodzajem czekolady oprócz białej, mlecznej i ciemnej/gorzkiej jest wyprodukowana przez firmę Barry Callebaut Ruby –zdjęcie poniżej. Zawiera nuty o przeważająco owocowej nucie.