mobile

Bezpieczniej w gdyńskich autobusach

Od 19 listopada w pojazdach ZKM w Gdyni strefy wydzielone dla kierowców mogą pojawić się w jednym z dwóch wariantów – za kabiną albo przesunięte w głąb pojazdu o jeden rząd siedzeń (takie rozwiązanie funkcjonowało w marcu br., na początku pandemii). Wprowadzone środki profilaktyczne mają za zadnie zwiększyć bezpieczeństwo oraz ograniczyć ryzyko związane z rozprzestrzenianiem się koronawirusa.

inf. prasowa
Bezpieczniej w gdyńskich autobusach

Dynamicznie rozwijająca się sytuacja epidemiologiczna w Polsce wymaga wprowadzania odpowiednich środków ostrożności. Zgodnie z zarządzeniem Dyrektora Zarządu Komunikacji Miejskiej w Gdyni, od 19 listopada w pojazdach mogą pojawić się dwa rodzaje wydzielonych stref dla kierowców – bezpośrednio przy kabinie lub z wyłączeniem pierwszego rzędu siedzeń, tuż za kabiną. Choć według statystyk Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku, publiczne środki transportu nie są częstym ogniskiem zachorowań na koronawirusa, miasto postanowiło wprowadzić takie rozwiązanie po wysłuchaniu sugestii i próśb kierowców.

- Wprowadzamy w życie dodatkowe środki ostrożności. Wysłuchaliśmy sugestii kierowców pojazdów komunikacji miejskiej w Gdyni i powiększamy istniejące już strefy. Chodzi przede wszystkim o ich  subiektywne samopoczucie, bo takiego wymogu sanitarnego sanepid nie nakłada, a poza tym kierowcę chroni zazwyczaj kabina. Od tej pory wydzielone strefy w pojazdach mogą pojawić się w jednym z dwóch wariantów – bezpośrednio za kabiną albo przesunięta w głąb pojazdu o jeden rząd siedzeń. Powiększone strefy bezpieczeństwa funkcjonują już w pojazdach Przedsiębiorstwa Komunikacji Miejskiej w Gdyni, Przedsiębiorstwa Komunikacji Trolejbusowej w Gdyni oraz Przedsiębiorstwa Komunikacji Autobusowej w Gdyni – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki.


Jak wyglądają strefy w sąsiednich miastach? Zarząd Transportu Miejskiego w Gdańsku od marca utrzymuje wyznaczoną strefę bezpieczeństwa w pojazdach - z użytku wyłączone są pierwsze drzwi oraz pierwszy rząd siedzeń. Z kolei Miejski Zakład Komunikacji w Wejherowie, z początkiem czerwca, przywrócił możliwość sprzedaży biletów oraz ładowanie portmonetek Kart Elektronicznych w pojazdach, co wyklucza się z istnieniem strefy.
 

Zostań w domu

W związku z dynamicznym rozwojem sytuacji epidemiologicznej w Polsce, apelujemy do podróżujących oraz kierowców, aby nie korzystali z pojazdów komunikacji miejskiej w Gdyni w sytuacji, gdy zauważą u siebie objawy infekcji.

- Gdy zauważymy u siebie pierwsze objawy infekcji, najlepiej jest zostać w domu. Wiemy, że ciężko jest odróżnić objawy COVID-19 od grypy czy zwykłego przeziębienia, dlatego apelujemy o rozwagę. Zostańmy w domu, gdy czujemy się osłabieni – dodaje wiceprezydent.


Informacje o ogniskach zachorowań w województwie pomorskim są codziennie aktualizowane na stronie internetowej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku. 
 

Wietrzenie pojazdów

Zgodnie z wytycznymi Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdyni nie ma przeciwwskazań do stosowania klimatyzacji i nagrzewnic w celu zapewnienia odpowiedniej temperatury w pojeździe. Zaleca się jednak przewietrzanie wnętrza pojazdów przez kierowców.

Zarząd Komunikacji Miejskiej w Gdyni, ze względu na porę roku, zmniejszył wymaganą liczbę wietrzeń w pojazdach. Do tej pory, jeśli rozkład i brak opóźnień na to pozwalał, wymagane były dwa, 5-minutowe wietrzenia pojazdów – po przyjeździe na pętle oraz po podstawieniu pojazdu na przystanek początkowy. Teraz wystarczy jedno, 5-minutowe wietrzenie. Oczywiście, jeśli kierowca uzna to za konieczne, może przewietrzyć pojazd dwukrotnie.

Pierwsze drzwi w pojazdach w dalszym ciągu pozostają wyłączone z użytku, a tzw. „ciepły guzik" jest zawieszony. Oznacza to, że drzwi są otwierane zdalnie przez kierującego pojazdem. Z kolei pasażerowie, którzy nie chcą używać przycisków „Stop" na przystankach na żądanie, mogą zgłaszać żądanie zatrzymania pojazdu ustnie.
 

Regularna dezynfekcja

Przypomnijmy, że wszystkie pojazdy obsługujące pasażerów gdyńskiej komunikacji miejskiej są codziennie dezynfekowane. Autobusy i trolejbusy obsługujące zadania szczytowe są dezynfekowane także po każdym zjeździe do bazy. Dodatkowo raz na 2 tygodnie pojazdy są ozonowane.

Również wiaty przystankowe regularnie poddawane są dezynfekcji. Odkażane są specjalnymi środkami, szczególnie w miejscach narażonych na dotyk, czyli na poręczach, uchwytach i przyciskach. Myte są ze zwiększoną częstotliwością z użyciem dodatkowych środków odkażających, na przykład ORO H-403 (płyn czyszcząco - dezynfekujący często stosowany w szpitalach) lub Baktosanem. Odkaża się przede wszystkim powierzchnie, z którymi mają styczność pasażerowie.
 

Bilety w aplikacjach oraz online

W ramach działań profilaktycznych związanych z zagrożeniem koronawirusem, decyzją Prezydenta Miasta Gdyni z dniem 17 października 2020 r. (sobota) do odwołania sprzedaż karnetów biletowych w pojazdach została wstrzymana.

- W trosce o bezpieczeństwo kierujących, wstrzymana została możliwość zakupu biletów jednorazowych bezpośrednio w pojeździe. Taki bilet mieszkaniec kupić może tradycyjnie w kiosku czy wybranych sklepach. Zachęcamy jednak również do skorzystania z nowych technologii, a zatem rozmaitych aplikacji, które umożliwiają to w łatwy i przyjazny sposób – wyjaśnia wiceprezydent Katarzyna Gruszecka-Spychała.



Rekomendowane jest nabywanie metropolitalnych biletów MZKZG za pomocą urządzeń mobilnych albo biletów ZKM okresowych przez internet albo w stacjonarnych punktach sprzedaży. W przypadku dokonywania zakupu biletów w kasach rekomendujemy dokonywanie płatności kartami płatniczymi.

Lista punktów stacjonarnej sprzedaży biletów jednorazowych oraz okresowych.

 

 

 

Źródło: UM Gdynia

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda