Table-Top Cafe: zdrowe granie
Fani gier planszowych mają we Wrzeszcu kolejne miejsce spotkań. Oferta kawiarni Table-Top skierowana jest jednak głównie dla rodzin i miłośników zdrowego trybu życia. W przyjemnym, kolorowym wnętrzu można też dobrze zjeść.
- Naszym głównym marzeniem było stworzenia miejsca, w którym ludzie mogliby znaleźć chwilę wytchnienia, zrelaksować się bez telewizora i komputera - mówi Edyta Dudek, właścicielka. - Gry planszowe były w tym kontekście czymś naturalnym. Dzięki nim pokolenia łatwiej się integrują i przyjemnie spędzaja czas. Dla tych, którzy wolą poczytać w spokoju przygotowaliśmy półki z książkami, mamy też aktualną prasę – dodaje.
Gry planszowe są dobrym sposobem na spędzenie czasu rodziców z dziećmi i budowanie więzi rodzinnych. W planszówkach ważna jest też interakcja z innymi, doświadczenie komunikacji i rywalizacji z drugim człowiekiem. Ważna staje się mowa, czy to werbalna, czy pozawerbalna.
Goście Table-Top mają do wyboru ponad 150 gier planszowych, które, podobnie jak w większości podobnych lokali, udostępniane są klientom bez dodatkowych opłat. Są wśród nich najlepsze współczesne tytuły takie jak "Wsiąść do pociągu", "Smallworld", "Dixit", taktyczny "Summoners Wars", czy "Ankh-Morpok", której akcja rozgrywa się w mieście znanym z kart powieści z cyklu Świat Dysku autorstwa Terry’ego Pratcheta.
W dobrze opracowanej grze wszyscy mają podobne szanse na zwycięstwo, choć w poszczególnych tytułach różny jest wpływ strategii i losu na ostateczny wynik gry. W każdej rozgrywce niezbędna jest także umiejętność wykorzystania błędów, pecha lub opieszałości przeciwników. Występujący podczas rozgrywki czynnik losowy coraz rzadziej reprezentowany jest przez tradycyjne kostki. We “Wsiąść do pociągu” dobieranie i sposób wykorzystania kart przypomina na przykład rozgrywkę w karcianego remika.
Ponieważ zainteresowania fanów gier planszowych często pokrywają się z szeroko pojętą fantastyką, lektury tego typu dominują na półkach Table-Top.
Rodzinny biznes
Właściciele kawiarni prowadzą także zajęcia fitness, zumby, nauczają sztuk walki i zajmują się dietetyką. Ponieważ od lat propagują i prowadzą zdrowy tryb życia, menu Table-Top także musiało być przede wszystkim zdrowe.
- Postawiliśmy na zdrową żywność. Słodzimy miodem naturalnym, cukrem trzcinowym lub stewią, zamiast zwykłej używamy mąki orkiszowej, kukurydzianej, ryżowej, a jaja mamy z wolnego wybiegu – wymienia Edyta Dudek. - Nie używamy produktów zawierających konserwanty, do wielu potraw dodajemy kiełki. Z zasady nie sprzedajemy coli ani popularnych batoników. Potrawy wymyślamy wspólnie, wszystko też sami wypiekamy - dodaje.
W menu nie brak jednak smacznych ciast, napojów i potraw. Codziennie właścicielka przygotowuje zupę i danie główne, takie jak tortilla, pierogi czy naleśniki. Przekąską dostępną przez cały dzień są też tarty.
Właścicielka Table-Top podkreśla też konieczność zachowania harmonii i równowagi w ćwiczeniu ciała i umysłu. W tym ostatnim także pomagają jej zdaniem gry planszowe.
Marek Nowak