mobile

Sernik marmurkowy

Sernik i brownie  para idealna. Sernik marmurkowy to połączenie właśnie tych dwóch znakomitych ciast. Wilgotne, czekoladowe ciasto jest bazą dla lekkiego, delikatnego sernika, a smaki przenikają się, mieszają tworząc doskonały deser.

Katarzyna Nowicka
Sernik marmurkowy

To najprostszy sposób na sernik jaki znam: niewiele składników, prosta receptura i przepis, który zawsze się udaje. W jednej z gazet kulinarnych wypatrzyła go moja mama. Pierwsza próba nie wypadła zbyt dobrze ciasto było zdecydowanie zbyt słodkie a gigantyczna ilość cukru zabijała delikatny smak masy serowej. Pomysł na połączenie dwóch klasycznych ciast wydał nam się jednak na tyle interesujący, że zaczęłyśmy eksperymentować.

Pierwsza rzeczą jaką zrobiłyśmy było oczywiście zmniejszenie proporcji cukru. I to był strzał w dziesiątkę. Dzięki temu smak wszystkich warstw jest doskonale wyczuwalny. Ale bez obaw to nadal jest słodkie ciasto. Bo to ciasto przecież. Eksperymentowałyśmy też z różną mocą czekolady i jest tylko jeden zwycięzca: czekolada, której najchętniej używam do wypieków, czyli ta, która zawiera minimum 70% kakao.

Sernik idealny potrzebuje też oczywiście dobrego białego sera. W moim ulubionym sklepie mam już twaróg śmietankowy, który najlepiej sprawdza się w wypiekach, ale równie często po prostu kupuję tłusty twaróg i co najmniej dwukrotnie go mielę. Niezłym rozwiązaniem jest też gotowy ser w kubełku, ale nie każdy. W sklepie warto zwrócić uwagę na cenę jeśli kilogram sera w kubełku jest tańszy niż kilogram leżącego obok twarogu w kawałku powinna nam się zapalić czerwona lampka.

Sernik marmurkowy to sernik prosty. Czekoladowa baza to po prostu ciasto brownie: topiona czekolada, masło, jajka, cukier i mąka. Masa serowa jest równie prosta ser wystarczy utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać pianę z białek i gotowe. Na dno ciasta dajemy 2/3 masy czekoladowej, potem masę serową i wszystko przyozdabiamy pozostałym ciastem czekoladowym. Robienie na wierzchu esów-floresów możemy powierzyć najmłodszym.

Ważna rzecz – pieczenie. Sernik musi wolniutko rosnąć a potem równie wolno stygnąć. Dzięki temu będzie wilgotny ale nie ugotowany. Piekę go w 165 stopniach przez 90 minut. Potem wyłączam piekarnik i pozwalam mu ostygnąć. Najlepiej smakuje, jeśli odpocznie całą noc w lodówce.


 

A jeśli podoba Wam się ten przepis, to po wiecej zapraszam na www.platebykate.com

Możecie polubić też moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate

Smacznego

 

 Składniki

 CIASTO CZEKOLADOWE

  • 200 g gorzkiej czekolady (70%)

  • 200 g masła

  • 3 jajka

  • 175 g cukru pudru

  • 125 g cukru pudru

 MASA SEROWA

  • 400 g twarogu, trzykrotnie zmielonego

  • 125 g cukru pudru

  • 2 jajka duże

 Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 165 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i oprósz mąką.

 CIASTO CZEKOLADOWE

Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudź. Jajka roztrzep z cukrem, nie ubijaj. Wlej przestudzoną czekoladę i wymieszaj. Dodaj mąkę i znów wymieszaj.

 MASA SEROWA

Żółtka oddziel od białek. Utrzyj cukier z żółtkami, dodaj ser i dokładnie wymieszaj mikserem. Białka ubij na pianę i dodaj do masy serowej

 SERNIK

Na dno tortownicy wlej 2/3 ciast czekoladowego i wyrównaj. Na ciasto czekoladowe wlej masę serową i znów wyrównaj. Na wierzch ciasta wyłóż pozostałe ciasto czekoladowe. Drewnianym patyczkiem zrób na cieście marmurkowy wzór. Piecz w temperaturze 165 stopni przez 90 minut. Wyłącz grzanie i pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku. Przykryj folią aluminiową i schłódź w lodówce, najlepiej całą noc.
 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda