mobile

„Narzeczona Schulza” - spotkanie z Agatą Tuszyńską w IKM

Agata Tuszyńska w swojej najnowszej książce „Narzeczona Schulza” proponuje niezwykłą literacką opowieść, w której mieszają się dramatyczne wątki miłości i wojny. Pisarkę zainspirowała postać Juny, Józefiny Szelińskiej, jedynej kobiety, której Bruno Schulz zaproponował małżeństwo. Instytut Kultury Miejskiej zaprasza we wtorek, 3 listopada o godz. 18.00 do sieni IKM na spotkanie z autorką. Prowadzenie: Stanisław Rosiek.

 

TAGI
„Narzeczona Schulza” - spotkanie z Agatą Tuszyńską w IKM

- Inspiracją do powstania książki „Narzeczona Schulza" była lektura nieznanych dotąd listów, które - już po wojnie - Józefina Szelińska słała do Jerzego Ficowskiego, znawcy twórczości pisarza z Drohobycza. - Z tych listów można odczytać inną twarz Schulza. Pomyślałam, że z tego można złożyć historię miłości, ważnej tak dla Schulza, jak i dla Szelińskiej – mówiła Tuszyńska w Programie Drugim Polskiego Radia.

Pisarka wskrzesiła postać wielkiej miłości Brunona Schulza, która przez lata była nieznana światu. Niezwykłość tej opowieści polega na tym, że dzięki dokumentom, relacjom, a także podszeptom wyobraźni autorki Józefina Szelińska przemówiła do nas własnym głosem. Jakby Agata Tuszyńska napisała za nią tę książkę, w pierwszej osobie. Narzeczeństwo Brunona Schulza z Józefiną Szelińską to niezwykły związek w polskiej literaturze. Przez lata tak tajemniczy jak wciąż nieodnaleziona powieść Schulza „Mesjasz".


„Józefina Szelińska, Juna, w latach 1933-1937 była narzeczoną Brunona Schulza - genialnego pisarza, malarza, autora „Sklepów cynamonowych” i „Sanatorium pod Klepsydrą”. Ukrywała to przez niemal pół wieku. W powojennych ankietach podawała stan cywilny: samotna. Wszystko inne jest grą pamięci i wyobraźni”. (fragment książki)


Miłość, sztuka, wojna i śmierć. Drohobycz, Warszawa, Gdańsk. Zasłyszane opowieści i nieliczne ślady, na podstawie których Agata Tuszyńska opisuje możliwe dzieje związku dwóch wybitnych osobowości.

---

Spotkanie z Agatą Tuszyńską na temat książki „Narzeczona Schulza”

Data: 3 listopada, godz. 18.00

Miejsce: sień Instytutu Kultury Miejskiej ul. Długi Targ 39/40

Wstęp wolny!

O książce: http://tuszynska.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazki_narzeczona.php

 

Agata Tuszyńska - historyk teatru, wyższe studia ukończyła na wydziale Wiedzy o Teatrze PWST w Warszawie, doktorat z nauk humanistycznych otrzymała w Instytucie Sztuki Polskiej Akademii Nauk. Debiutowała w roku 1990 biografią findesieclowej aktorki warszawskiej, Marii Wisnowskiej. W 1990 roku wydała też książkę "Rosjanie w Warszawie", opisującą życie i kulturę zniewolonej stolicy w latach zaboru rosyjskiego. Książka "Singer. Pejzaże pamięci", wydana w 1994 i wielokrotnie wznawiana w Polsce, ukazała się również w USA i we Francji. Zapis walki z chorobą nowotworową jej męża jest tematem "Ćwiczeń z utraty", bardzo osobistej książki Tuszyńskiej (2007), wydanej także po francusku (Grasset, 2009) i koreańsku (2012). Najbardziej kontrowersyjna w jej  dorobku okazała się "Oskarżona: Wiera Gran" (Wydawnictwo Literackie, 2010) - historia śpiewaczki z warszawskiego getta oskarżonej po wojnie o kolaborację z Niemcami. Laureatka nagrody PEN-Clubu im. Ksawerego Pruszyńskiego za wybitne osiągnięcia w dziedzinie reportażu i literatury faktu. Tuszyńska została uhonorowana srebrnym medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis". Wydaną w 2015 książkę "Narzeczona Schulza" poświęciła Józefinie Szelińskiej, jedynej kobiecie, której Bruno Schulz zaproponował małżeństwo. Książka została także przetłumaczona na język francuski. "La Fiancée de Bruno Schulz" nominowano do Prix Medicis  i do Prix Femina w 2015. Pełen biogram pisarki: http://www.agatatuszynska.pl/.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda