Zdrowo i ekologicznie na gdańskich bazarach
Świeże, pachnące owoce, sezonowe warzywa, ekologiczne jajka i miód prosto z pasieki. To wszystko można kupić na targowiskach i bazarach w Gdańsku, Gdyni i Sopocie.
Moda na zdrowy tryb życia zatacza coraz szersze kręgi. Jej podstawowym założeniem jest unikanie przetworzonego jedzenia i żywości modyfikowanej. Zwolennicy zdrowego żywienia unikają kupowania produktów oferowanych przez duże sieci handlowe i swoje zakupy robią na bazarach i targowiskach, których w Gdańsku nie brakuje.
Zielony Rynek
Zielony Rynek to nazwa targowiska, znajdującego się na gdańskim Przymorzu. Codziennie można tu spotkać kupców, oferujących całą gamę świeżych owoców i warzyw. Oprócz tego, w ustawionych pawilonach można kupić mięsa i wędliny, a także ryby i przetwory mleczne. Nie brakuje także świeżo wypiekanych chlebów oraz drożdżówek, po które w dni targowe ustawiają się długie kolejki. Zakupy w pawilonach na Zielonym Rynku można robić codziennie, ale środy i soboty to szczególne dni handlowe. Kupcy ustawiają się wtedy również na otwartym placu. Targowisko odwiedzają głównie mieszkańcy Przymorza i Oliwy. Miesięcznie rynek odwiedza około stu tysięcy kupujących.
BioBazar
Nie tylko Przymorze ma swój zielony rynek. Mieszkańcy centrum Gdańska mogą zaopatrywać się w zdrowe produkty na targowisku utworzonym w postoczniowej hali. Ekologiczne wyroby przyciągają setki klientów, a każdy z nich znajdzie tam coś dla siebie. Zdrowe owoce, cała gama przypraw czy słodkości wyprodukowane z ekologicznych składników, to niewielka część z tego, co oferują wystawcy BioBazaru. – Społeczeństwo jest bardziej świadome, tego jaki wpływ ma na nas zdrowa dieta i dlatego z większą uwagą wybierają produkty spożywcze – opowiada nam Karolina Auguff, jedna z ekspedientek gdańskiego bazaru.
Bazar Natury
Zdrowe i naturalne wyroby można zakupić na Bazarze Natury, który odbywa się w czwartki i soboty w Hali Olivia. Lokali wystawcy oferują tam zdrowe wyroby bez polepszaczy smaku i chemicznych dodatków. Odwiedzający znajdą tu rozmaite sery, świeżo wypiekane pieczywo, a także egzotyczne produkty, których próżno szukać w marketach.
Ekologiczne produkty cieszą się coraz większym zainteresowaniem klientów, którzy skłonni są zapłacić wyższą cenę za towar dobrej jakości. O zainteresowaniu lokalnymi wyrobami, świadczą również bazary, ustawiane cyklicznie w galeriach handlowych. Wystawcy oferują tam przede wszystkim wiejskie pieczywo, ręcznie wyrabiane kiełbasy oraz miody prosto z pasieki czy chałwę produkowaną z ekologicznych ziaren.
Fakt, że targowiska są tak chętnie odwiedzane przez kupujących, świadczy o tym, że społeczeństwo chce prowadzić zdrowy tryb życia, unikając wysoko przetworzonej żywności i niezdrowego jedzenia.
Agata Gołąbek