Zakochaj się w kuchni koreańskiej!
Już w najbliższy poniedziałek, 29 czerwca, o godzinie 19:00 w Bibliotece Manhattan w Gdańsku odbędzie się spotkanie z autorką książki "Tradycje kulinarne Korei" - Magdaleną Tomaszewską-Bolałek.
Podczas spotkania autorka książki opowiadać będzie o ciekawych, często zaskakujących azjatyckich przysmakach.
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.
"Tradycje kulinarne Korei" to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.
Prowadząca poniedziałkowe spotkanie Magdalena Tomaszewska-Bolałek, poza „Tradycjami kuchni koreańskiej”, ma na swoim koncie jeszcze "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii" oraz "Japońskie słodycze" – to książka, która zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska. Autorka zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja (kuchniokracja.hanami.pl). Jest także kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.
Udział w spotkaniu jest bezpłatny.