mobile

Ruszyła przebudowa Mostu Stągiewnego

Most Stągiewny w Gdańsku został zamknięty w poniedziałek, 4 października. Ma to związek z jego przebudową, która uczyni z tej przeprawy znowu most zwodzony.

Informacja prasowa
Ruszyła przebudowa Mostu Stągiewnego

Na skrzyżowaniu ulic Szopy/Szafarni/Długie Ogrody obowiązuje od 4 października tymczasowa organizacja ruchu. Dostęp dla ruchu samochodowego do Wyspy Spichrzów odbywa się poprzez ulicę Chmielną. Natomiast piesi i rowerzyści mogą korzystać z tymczasowej kładki, którą zamontowano nad Motławą na filarach dawnego Mostu Matników (inaczej Rogoźników). Znajduje się ona ok 100 metrów na południe od Mostu Stagiewnego. Całkowita długość kładki to aż 42 metry. Mieszkańcy i turyści już z niej korzystają.

Na razie teren remontu został ogrodzony, a na most wjechał ciężki sprzęt. Trwa usuwanie starej nawierzchni. Prace, dzięki zdjęciom z drona, można zobaczyć na naszym filmie. Wcześniej konieczne było przeniesienie wielu instalacji gazowej, c.o., teletechnicznej i in. pod wodę. Teraz budowlańcy skupią się już na samej konstrukcji.

Remont Mostu Stągiewnego prowadzony jest w ramach umowy o Partnerstwie Publiczno-Prywatnym dotyczącej „Zagospodarowania północnego cypla Wyspy Spichrzów w Gdańsku”. Firma Granaria Development Gdańsk Sp. z o.o. przebudowuje Most Stągiewny na zwodzony. 

Pozwoli to na rozbudowę mariny i wykorzystanie w pełni możliwości tzw. Nowej Motławy. Inwestycja ta ma również zaowocować wzrostem atrakcyjności turystycznej wschodniego brzegu Wyspy Spichrzów. Tymczasowa organizacja ruchu przy Moście Stągiewnym zakończy się w czerwcu 2022 r. Remont realizuje firma VISTAL.

Dariusz Kwidziński/gdansk.pl

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda