mobile

Przez żołądek do… serc kibiców

Jak najlepiej poznać bardziej lub mniej egzotyczne państwa, które grają w Gdyni podczas Mistrzostw Świata FIFA do lat 20? Najłatwiej przez kuchnię! W sobotę przed gdyńskim InfoBoksem można było posmakować potraw i deserów charakterystycznych m.in. dla Ekwadoru, Mali, Arabii Saudyjskiej czy Francji.

Gdańsk.pl/Kamil Złoch /fot. Kamil Złoch
TAGI
Przez żołądek do… serc kibiców

Duży piłkarski turniej pod znakiem koftów z soczewicy, rolek sushi, gorącej czekolady i guacamole? W Gdyni to możliwe – miasto-gospodarz Mistrzostw Świata U-20 zaprasza do kibicowania zagranicznym reprezentacjom, przybliżając ich charakterystyczne smaki.

W sobotę plac przed InfoBoksem wypełnił się stoiskami znanych i lubianych gdyńskich restauracji, które przygotowały dania charakterystyczne dla wszystkich państw, które podczas młodzieżowego mundialu grają na gdyńskim stadionie. Na początek egzotycznej uczty gdynian powitał wiceprezydent Gdyni, Marek Łucyk.

- Trwa największa impreza piłkarska, którą do tej pory mieliśmy okazję organizować. Dzisiaj oprócz tego, że odbędzie się mecz, zaprosiliśmy też wszystkich mieszkańców Gdyni do tego, żeby poznali wszystkie zespoły które będą grały w Gdyni od strony ich kuchni. Cieszymy się z tego, że każdy kraj jest reprezentowany kulinarnie i będziemy mogli poznać, jak smakują – mówił Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni ds. rozwoju.

Było z czego wybierać, bo obok kuchni dobrze znanych i charakterystycznych, jak francuska i włoska znalazły się też propozycje zdecydowanie bardziej egzotyczne: Ekwador, Mali i Arabia Saudyjska. Tak samo wyglądają też zmagania młodzieżowych reprezentacji w Gdyni.

- W pierwszym meczu gościliśmy reprezentacje Włoch oraz Meksyku, już dziś spotkanie Arabii Saudyjskiej z Francją, kolejne mecze to między innymi Meksyk i Japonia, do tego reprezentacje Mali i Ekwadoru. Kolejne spotkania, które odbędą się na stadionie w Gdyni to też 1/8 finału, ćwierćfinał, półfinał i mecz o trzecie miejsce, czyli w sumie dziesięć spotkań – wymieniał Paweł Brutel, zastępca dyrektora Gdyńskiego Centrum Sportu. - Nic nie trafia tak bezpośrednio, jak właśnie kuchnia i kultura. To nasi lokalni restauratorzy, którzy z wielkim zainteresowaniem odpowiedzieli na naszą propozycję. Pomysł łączy się z innymi inicjatywami, które zorganizowaliśmy, jak chociażby trolejbus z trawą ze stadionu – podsumował.

Wśród restauracji, które przygotowały kulinarne wizytówki znalazły się m.in. Atelier Smaku, Toko Sushi czy Trafik Jedzenie&Przyjaciele. Kucharze szukali przepisów wyrazistych, ale jednocześnie bardzo oryginalnych w smakach, stąd np. możliwość spróbowania kilku typów meksykańskich taco i różne salsy, czekolada z Ekwadoru czy francuskie desery, na czele z croissantami i cynamonowymi ślimakami.

- Nasze propozycje to coś nowego, bo bazujemy na oryginalnych, francuskich recepturach. Często produkty i potrawy są spolszczane, a to stuprocentowe receptury z Francji – zachęcał Albert Kostecki z Trafik Jedzenie & Przyjaciele.

To nie wszystko – doznania smakowe wspierała muzyka pochodząca z wszystkich krajów przyjeżdżających na mundial U-20 do Gdyni, a ponadto można było spróbować swoich sił w jednej z najpopularniejszych gier piłkarskich – FIFA 19.

Obok Gdyńskiego Centrum Sportu partnerami akcji „Mistrzowskie Smaki Świata” były też Agencja Rozwoju Gdyni, Szlak Kulinarny Centrum Gdyni oraz Trafik Jedzenie&Przyjaciele.

 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda