Kreatywna sobota w Miejskich Halach Targowych
Miejsce kulinarnych inspiracji, trendów, tworzenia niebanalnych przedmiotów i wystroju. W taką przestrzeń zamieniły się w sobotę Miejskie Hale Targowe w Gdyni. Po raz dziewiąty odbył się tam Dzień Kreatywny. Była kulinarna podróż, różnego rodzaju warsztaty i mnóstwo ciekawych wydarzeń.
Hala Łukowa już od progu witała gdynian aromatami lokalnej kuchni. A wszystko za sprawą pokazu live-cooking połączonego z degustacją. Podczas „Śniadania na Halach” zaprezentowano zdrowe kulinarne inspiracje. Był też spacer kulinarny z mapą Kaszub i Kociewia. Wszystkich chętnych zabrał na niego Arkadiusz Brzęczek. Uczestnicy odwiedzili wybrane stoiska oferujące lokalne, świeże produkty i poznali autorskie przepisy kupców. Była też degustacja.
Uczestnicy sobotniego Dnia Kreatywnego w Miejskich Halach Targowych mieli jednak do wyboru dużo więcej atrakcji. Miłośnicy staroci i antyków mogli obejrzeć oryginalne przedmioty vintage z lat 60., 70., 80. i 90 na wystawie Muzeum Kameralnego Hal Targowych. Oprowadzanie i ciekawe historie związane z tym miejscem oferował kustosz muzeum.
Z kolei Olga Obst przygotowała coś dla osób ceniących sobie indywidualizm, niebanalność i niepowtarzalność dodatków. Podczas kreatywnych warsztatów modowych pokazała, jak samodzielnie tworzyć torby i akcesoria z folii PCV.
Miłośnicy mody zapoznawali się również z trendami tego sezonu i obserwowali, jak powstają belt bagi, czyli eleganckie saszetki na pasku. Zainteresowani mogli nawet wykonać je własnoręcznie.
Nie zabrakło też atrakcji dla lubiących ogrodnictwo i wystrój pomieszczeń. Ela Konieczna z Karuzeli Pasji poprowadziła warsztaty dekoracji wnętrz z wykorzystaniem mchu. Zaprezentowała na nich modne, zielone wariacje, które można wykonać samodzielnie i ozdobić nimi ulubione wnętrza.
Autor fotografii: Michał Puszczewicz