Jajka w panierce – wyjątkowy przepis na świąteczne śniadanie
Święta w pełni, a my wciąż poszukujemy inspiracji na Wielkanocne przekąski. Podsuwamy pomysł, który z pewnością zaskoczy naszych domowników i gości.
Przekąska jest przepyszna, chrupiąca i niezwykle sycąca, a co się z tym łączy, trochę kaloryczna, ale w końcu w święta możemy pozwolić sobie na niewielkie dietetyczne grzeszki. Wykonanie jest niezwykle proste. Do jednej porcji potrzebujemy dwóch ugotowanych jajek, jednego roztrzepanego, łyżki masła, dwóch łyżek mąki, dwóch łyżek mielonego słonecznika, dwie łyżki mielonych migdałów i półtorej szklanki oliwy z oliwek oraz soli, pieprzu i chili do smaku.
Na trzech talerzykach przygotujmy kolejno: panierkę z migdałów i słonecznika, roztrzepane jajko oraz mąką. W rondelu rozgrzewamy oliwę z masłem. Ugotowane jajka obtaczamy kolejno w mące, jajku i panierce. Tak przygotowane jajka wkładamy na pół minuty do gorącego tłuszczu. Po obsmażeniu odsączamy tłuszcz i przyprawiamy jajka.
Takie jaka idealnie komponują się ze świeżymi pomidorami, chrupiącą sałatą i nowalijkami.
Smacznego! :)