III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ,,Literacka Kuchnia”
W czwartek 27 października w Zespole Gastronomiczno-Hotelarskim w Gdańsku przy al. Legionów 7 w Gdańsku odbędzie się finałowa rozgrywka III Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia”. Wezmą w niej udział 22 dwuosobowe drużyny z całej Polski. Początek zmagań o godzinie 8.30, a ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpi o godzinie 16.00.
Fot: pixabay
Celem imprezy jest propagowanie czytelnictwa. Chcemy, by młodzież zapoznała się z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych. By młodzież szukała inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki – mówią organizatorzy konkursu.
Nasz konkurs ma zachęcać do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, ma rozbudzać wrażliwość estetyczną. Chcemy propagować ideę, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej – dodają.
Adresatami konkursu są uczniowie szkół ponadgimnazjalnych klas o profilu gastronomicznym startujący w zespołach dwuosobowych, którzy inspirując się literackimi opisami potraw przygotują zakąskę i deser oraz prezentację potraw.
W konkursie udział wezmą 22 dwuosobowe drużyny z całej Polski:
Zespół Szkól Przemysłu Spożywczego im. J. Śniadeckich z Poznania
ZSG z Gorzowa Wielkopolskiego
Zespołu Szkół Gospodarczych z Elbląga
Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska
Małopolska Szkoła Gościnności im. Tystusa Chałubińskiego z Myślenic
Zespół Szkół im. Wincentego Witosa z Suchej Beskidzkiej
Zespół Szkół Rzemieślniczych I Kupieckich Im. Księcia Sambora II z Tczewa
Zespół Szkół Hotelarsko -Gastronomicznych z Gdyni
Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego z Ostródy
Zespół Szkół Gospodarki Żywnościowej i Agrobiznesu z Lęborka
Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa
Powiatowe Centrum Edukacyjne – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych
Eugeniusz Kwiatkowskiego z Lęborka
Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny
Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego z Rusocina
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Łowiczu
Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego z Murowanej Gośliny
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Im. Jana Pawła II z Kościelca
ZS NR1 ze Swarzędza
ZSZ NR 2 w Kutno
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 Im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumi
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im.ks. Edmunda Roszczynialskiego z Wejherowa
Nad przebiegiem konkursu będzie czuwać profesjonalne jury: degustacyjne, techniczne, literackie. W tym roku swoją nagrodę przyzna również jury z Wyższej Szkoły Bankowej za design w gastronomii.
Jak co roku w czasie zmagań uczestników konkursu, odbywać się będą otwarte dla publiczności warsztaty:
- Culinary Excellence – kreatywne gotowanie poprowadzone przez Pana Łukasza Miecznikowskiego Szefa kuchni w Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto
- Warsztaty z ILLY Maurycy Chodorowski właściciela Rady Miasta food&wine
-pokaz kuchni hiszpańskiej – Michał Sieczkowski – Właściciel / Szef Kuchni Restauracji Mercado, Sponsorzy Kuchnie Świata, Farutex
-Warsztaty „Odczarować czekoladę” – Paweł Górny – Współwłaściciel cukierni „100% czekolady” - sponsorzy Nestor, Callebaut
Patronaty Honorowe nad imprezą objęli Marszałek Województwa Pomorskiego Pan Mieczysław Struk, Pomorski Kurator Oświaty Pani Monika Kończyk, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Pan Maciej Dobrzyniecki, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski.
Informacje dotyczące konkursu dostępne są na stronie
Źródło: Urząd Miejski w Gdańsku