mobile

FOOD-to-GO, czyli zakochani w smaku

Za nami chwile pełne kulinarnych rozkoszy. W dniach 6-7 lutego 2018 roku w AMBEREXPO w Gdańsku odbyła się 8. edycja Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Przebiegała pod hasłem „kuchnia od serca”, bo jak stwierdził Luc de Clapiers: „dusza i ciało podlegają takim samym prawom, ponieważ przy życiu utrzymuje je odpowiednia strawa.” Kiedy dodamy, że motywem przewodnim targów była kuchnia francuska, tworzy nam się prawdziwie namiętny obraz gastronomicznej różnorodności, który na początku lutego gościł w Gdańsku. Była to znakomita okazja, by obserwować wybitnych szefów kuchni w akcji i czerpać z ich dokonań inspiracje. Wiedzą i umiejętnościami ze Zwiedzającymi Targi podzielili się m.in. Constant-Michel Labarre – mistrz kuchni francuskiej, Tomasz Szydzikowski – rozkochany w staropolskich smakach czy Sylwia Ładyga – blogerka kulinarna i uczestniczka programów telewizyjnych.

Informacja prasowa
TAGI
FOOD-to-GO, czyli zakochani w smaku

Strefa Prezentacji i Warsztatów

To właśnie tutaj gwiazdy gastronomii zaprezentowały swoje umiejętności, zaskakując zebranych nowatorskim podejściem do przygotowywanych dań. Jola Słoma i Mirek Trymbulak z „Atelier Smaku” pokazali w jaki sposób zrobić kogel – mogel bez jajek oraz bezglutenowe i wegańskie galaretki espresso.  Z kolei Sylwia Ładyga zaprezentowała przepis na mus z białej czekolady z tytoniem i kawiorem z wiśniówki oraz jadalnej gąbki. Mistrzyni kulinarnych uniesień oceniała wydarzenie w samych superlatywach:


– Udział w Targach FOOD-to-GO to dla mnie niesamowita przyjemność i kolejne, nowe doświadczenie, które naładowało mnie energią do dalszego działania i pomysłami na nowe smakołyki. Nawiązałam tutaj ciekawe znajomości – zarówno te prywatne, które mam nadzieję będą trwać latami, jak i te służbowe, które z całą pewnością przyczynią się do rozwoju mojego bloga i zdobywania przeze mnie nowych, kulinarnych umiejętności. Profesjonalna organizacja imprezy, jak i atrakcyjne miejsca, w którym dane mi było gotować przyczyniły się do zainteresowania ze strony gości, które – przyznaję – przeszło moje najśmielsze oczekiwania! Jestem zachwycona! 700 km do domu wracałam z uśmiechem do ucha do ucha!
Dużym zainteresowaniem Zwiedzających cieszyło się też spotkanie z Zytą Górną, która od lat zajmuje się promowaniem kuchni kaszubskiej. Różnorodność prezentacji była bardzo duża, bowiem po „randce” z kaszubskimi smakami przyszedł czas na ujawnienie tajników kuchni francuskiej w wykonaniu znakomitego jej reprezentanta – Constanta-Michela Labarre. Zobaczyliśmy magiczny wręcz pokaz przyrządzenia turbota „a la meuniere”. Równie interesujące było kulinarne show Tomasza Szydzikowskiego, miłośnika kuchni staropolskiej, który podczas Targów przygotował kuropatwę konfitowaną w gęsim tłuszczu z pomarańczową koksą.

Kto obserwował poczynania kulinarnych mistrzów w Strefie Prezentacji i Warsztatów na pewno nie był zawiedziony. W przystępny, często humorystyczny sposób prezentowali jak idealnie przygotować daną potrawę, na co zwrócić szczególną uwagę. Ich pokazy były z jednej strony wspaniałą lekcją gotowania „z sercem”, z drugiej zaś przyczynkiem do poszukiwania własnych kulinarnych dróg.

Strefy: Deserowych Inspiracji i Multi Café

Tradycją FOOD-to-GO jest tworzona od lat Strefa Deserowych Inspiracji. To odpowiedź na postulaty właścicieli kawiarni, kafejek czy letnich ogródków kawiarnianych, a tych w sezonie letnim na Pomorzu jest bardzo dużo. Swoje produkty promowali na niej producenci i dystrybutorzy kawy, herbaty, czekolady oraz słodkich i słonych deserów, lodów, sorbetów, dodatków i dekoracji cukierniczych. Można w niej było znaleźć nie tylko przepisy na najprzeróżniejsze słodkości czy lodowe arcydzieła, ale także nawiązać ciekawe kontakty biznesowe. Uzupełnieniem tej oferty była nowa Strefa Multi Café, w której zwiedzający znaleźli oryginalne wyposażenie: zastawę stołową, dekoracje oraz meble i otrzymali profesjonalne porady jak zaaranżować swój lokal, aby się wyróżnić na tle konkurencji.

Kilkanaście godzin kulinarnych pokazów, duży wybór produktów, kilkaset biznesowych spotkań i tyleż samo branżowych inspiracji. To była udana edycja jednego z najważniejszych na północy Polski spotkań branży HoReCa. Organizatorzy już dziś zapraszają na kolejną 9. edycję Targów, która odbędzie się za rok.

 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda