Festiwal Jabłka na Targu Węglowym
Pokazy gotowania Tomasza Purola, językowe skojarzenia z jabłkiem Jerzego Bralczyka, warsztaty kulinarne z jabłkiem w roli głównej, oraz mnóstwo innych atrakcji towarzyszyło FESTIWALOWI JABŁKA, który odbył się 24 września 2016r. na Targu Węglowym w Gdańsku. To była już trzecia edycja tego wydarzenia.
24 września na Targu Węglowym odbyło się wydarzenie organizowane przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Sadownicy, którzy przyjechali do Gdańska z różnych stron Polski zaprezentowali to, czym możemy chwalić się na całym świecie - najsmaczniejsze, najbardziej dorodne i zdrowe jabłka z polskich sadów, którymi częstowali przybyłych na Festiwal mieszkańców Trójmiasta.
Celem przedsięwzięcia była promocja jabłek - zarówno ich walorów zdrowotnych, jak i smakowych. Polska jest trzecim, co do wielkości producentem tych owoców na świecie i trzecim ich eksporterem. W ostatnim sezonie polskie jabłka trafiły do kilkudziesięciu krajów świata. Niekwestionowane walory jabłek polskich warte są tego, by Polacy sięgali po nie częściej niż dotychczas.