Brownie bez cukru i mąki. Niemożliwe? A jednak!
Każdego z nas nachodzi ochota na coś czekoladowego. Od słodkości nasze myśli odwieść może tylko świadomość tego, jak tłuste, kaloryczne i niezdrowe są tego typu przekąski. Jak w godzinę przygotować cisto, które w pełni zadowoli nasze podniebienie, a jednocześnie będzie zdrowe? To niezwykle proste!
Do zrobienia bezglutenowego brownie potrzebne nam będą:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki miodu
- 60 gramów oleju kokosowy roztopiony
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Brownie zaczynamy od gotowania kaszy jaglanej, najlepiej tej sprzedawanej na wagę. Kaszę należy dokładnie przepłukać zimną wodą, aby po ugotowaniu nie było czuć goryczki. Następnie zalewamy ją wodą (1,5 szklanki) i gotujemy na małym ogniu do momentu wygotowania się wody, a następnie odkładamy do wystudzenia. Kiedy kasza będzie już tylko lekko ciepła, wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę, doprawiając szczyptą soli.
Gotową masą wlewamy do foremki, którą wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 50 minut. Nie próbujmy kosztować naszego brownie przed dokładnym wystudzeniem, bowiem ciasto nadaje się do krojenia dopiero po schłodzeniu w lodówce.
I co? Proste, przepyszne i zdrowe! Smacznego :)