X Slow Fest Sopot. Kulinarny weekend na molo
W sobotę i niedzielę, 25 i 26 czerwca, w Sopocie odbędzie się X edycja Slow Fest. Do stołów ustawionych na molo zapraszamy w godzinach od 11.00 do 17.00.
Festiwal Slow Fest od dekady cieszy się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców Trójmiasta i okolic i jest chętnie odwiedzany przez turystów, smakoszy, dziennikarzy kulinarnych, ludzi kultury i sztuki. Ma swoich stałych wielbicieli w Polsce i za granicą, którzy z tej okazji co roku odwiedzają Sopot. W najbliższy weekend przy długim stole ustawionym na sopockim molo gotować będzie jednocześnie kilkudziesięciu kucharzy i pasjonatów, którzy przygotują popisowe dania degustacyjne. Ofertę kulinarną uzupełnią unikatowi drobni wytwórcy z całej Polski. To wyjątkowa okazja, by spróbować nietypowych dań i produktów. Wśród regionalnych rarytasów znajdziemy m.in.: kiszone śledzie, marynowane szyszki, najlepsze sery świata, kandyzowane igły sosny, rzemieślnicze piwa, biologiczne wina, okowity, koniaki, nietypowe alkohole, soki, przetwory, wypieki, oliwy, octy…
Festiwal zyskał opinię wyjątkowego wydarzenia kulinarnego między innymi dzięki: lokalizacji, idei Slow Food, wysokiemu poziomowi kulinarnemu i organizacyjnemu, świetnej atmosferze, a także dostępności. Jest wydarzeniem bez precedensu, podczas którego przy jednym stole spotyka się kilkudziesięciu kucharzy, szefów kuchni, pasjonatów, artystów, dziennikarzy, blogerów i kilkadziesiąt tysięcy gości. Dla odwiedzających to doskonała możliwość połączenia wypoczynku z degustacją wyśmienitych potraw.
Co roku lista partnerów festiwalu powiększa się. W ubiegłych latach, w poprzednich edycjach festiwalu gotowali między innymi: Jacek Szklarek, Jasiu Kuroń, David Gaboriaud, Rafał Niewiarowski, Mariusz Kucharczak, Tomasz Jakubiak, Reni Jusis, Tomek Makowiecki, Ania Męczyńska, Irek Wojtczak, Kuba Staruszkiewicz, Przemysław Bluszcz, Mietek Szcześniak, Michela Lenta, Jacek Karnowski.
Festiwal jest organizowany zgodnie filozofią Slow Food promującą zdrowy tryb życia, chroniącą regionalne tradycje kulinarne, dbającą o szacunek do lokalnej kultury. Slow Food to największa i najstarsza organizacja tego typu na Świecie, a właściwie ruch społeczny zrzeszający kilkaset tysięcy pasjonatów kulinarnych, aktywistów, producentów, ludzi biznesu, kultury i sztuki. Założona w 1986 roku we Włoszech w opozycji do idei fast food ma swój potężny wkład w historię kultury jedzenia i produkcji żywności. Była i jest inspiracją dla wielu inicjatyw kulinarnych na wszystkich kontynentach.
Każdego roku w festiwalu uczestniczy kilkadziesiąt renomowanych restauracji z całego Pomorza oraz kilkudziesięciu wystawców/producentów z Polski, kilkudziesięciu kucharzy, artystów, pasjonatów. Odwiedzający mogą liczyć w tym roku na: 70 tys. porcji degustacyjnych, 2000 kg ryb bałtyckich i atlantyckich, 500 kg ryb z kaszubskich jezior i rzek, 500 kg produktów regionalnych, 1500 kg warzyw, 1000 kg owoców, 10000 porcji słodyczy. Na odwiedzających czekają też degustacje, wykłady, konkursy, pokazy kulinarne. Więcej informacji znaleźć można na stronie Slow Fest Sopot.
X Slow Fest Sopot odbędzie się w weekend 25 i 26 czerwca, w godzinach 11.00-17.00. Obowiązuje bilet wstępu na molo.
Fot. Fotobank.pl/UMS