Wysokie temperatury sprzyjają zakażeniom pokarmowym
Upalne dni przynoszą ze sobą nie tylko zagrożenie dla naszego organizmu w postaci np. większego ryzyka odwodnienia czy przegrzania organizmu. Przedstawiciele Sanepidu zwracają uwagę na jeszcze jedno zagrożenie. Chodzi o zatrucia i zakażenia pokarmowe. Jak ich uniknąć?
Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie drugiego stopnia przed upałami. Warto w trakcie upałów pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu i sięgać po różne możliwości ochładzania organizmu. Władze m.in. Gdańska przygotowały specjalne rozwiązania, aby w gorące dni w miejskiej przestrzeni móc nieco się schłodzić. Więcej o tym pisaliśmy tu
Sanepid zwraca uwagę na jeszcze jedno zagrożenie dla naszego zdrowia, którego wystąpienie rośnie wraz ze wzrostem temperatury powietrza.
- W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii” – wskazują przedstawiciele Sanepidu.
Jak dochodzi do zakażenia?
Jak wskazuje Sanepid zarazić możemy się przez bezpośredni kontakt z osobą chorą, gdy spożyjemy zanieczyszczoną przez chorego żywność/wodę bądź będziemy mieli kontakt z przedmiotami użytku codziennego również zanieczyszczonymi przez osobę zakażoną.
Objawy świadczące o zakażeniu
Najczęstszymi objawami, które towarzyszą zakażeniu, a utrzymują się kilka dni są:
-
bóle brzucha
-
gorączka
-
biegunka
-
nudności
-
wymioty
-
brak apetytu
-
osłabieni
-
żółtaczka.
Jak wskazuje Sanepid objawy zakażenia rozwijają się od 2 godzin do 7 dni po spożyciu skażonej żywności bądź wody.
Jak zapobiegać zatruciom?
Sanepid wskazuje na pięć zasad, które mają pozwolić nam zminimalizować ryzyko zatrucia/zakażenia. Bardzo ważne jest zachowanie zasad higieny – mycie rąk przed kontaktem z żywnością, mycie rąk po wyjściu z toalety, mycie powierzchni i sprzętów wykorzystywanych w trakcie przygotowywania posiłków, a także chronienie żywności przed owadami.
Drugim ważnym elementem jest oddzielanie żywności surowej od ugotowanej. Kolejnym zaleceniem jest dokładne gotowanie żywności – w trakcie właściwej obróbki termicznej żywności dochodzi do zabicia większości niebezpiecznych mikroorganizmów. Istotne jest również utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze. Ostatnim zaleceniem Sanepidu jest korzystanie z bezpiecznej wody i żywności. Zawsze należy pamiętać o dokładnym umyciu warzyw i owoców przed zjedzeniem.
fot. pixabay