mobile

W tyglu smaków-czyli bramborak i inni

Podlasie to region, który będąc najbardziej tak niegdyś jak i obecnie najbardziej zróżnicowany kulturowo i kulinarnie, obdarza resztę kraju wieloma ciekawymi smakami i potrawami. Warto przypomnieć, że Podlasie przekazało reszcie kraju takie potrawy chłodnik ,soczewiaki, kindziuka, kartacze, czy sękacza. Wzięło też od kolejnych zamieszkujących je nacji kwas chlebowy i bliny .Tatarskie dziedzictwo to pierekaczewnik, czeburaki i kołduny. Zaś scheda kuchni białoruskiej to pierogi z różnorodnym nadzieniem, wareniki, placki ziemniaczane.

Sylwia Chruścińska/fot.Wikipedia
TAGI
W tyglu smaków-czyli bramborak i inni

Stosując dawny podział na następujące typy kuchni polskiej

- kuchnię ubogą,

- kuchnię podstawową,

- kuchnię średnią,

- kuchnię pańską,

- kuchnię luksusową,

Śmiało możemy stwierdzić, że Podlasie to jeden z tych regionów Polski, który ukochał ziemniaki miłością trwałą. Czego świadectwem być może pomysł na kiszkę ziemniaczaną i faworytkę wielu gdy chodzi o potrawy z ziemniaków, czyli babkę. Do jej wykonania zaprasza przepis poniżej.

Babka ziemniaczana

Składniki

  • 2 kg ziemniaków

  • 2 średnie cebule

  • 2 jajka

  • około 200 g wędzonego boczku

  • około 200 g kiełbasy

  • 4 czubate łyżki mąki pszennej

  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku, lub 2-3 rozgniecione ząbki

Wykonanie

  1. Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).

  2. Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.

  3. Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami zakrywając ją pokrywką i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki - jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki).

  4. Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka i przyprawy - wymieszaj.

  5. Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę - wymieszaj.

  6. Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.

  7. Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.

  8. Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Przepis pochodzi ze strony : https://wypiekibeaty.com.pl/babka-ziemniaczana/

Zaś przepis na niemal równie ikoniczną potrawę jaką jest cebularz lubelski (37 produkt polski chroniony w Unii Europejskiej) można znaleźć tu: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/cebularze/przepis.html

Aby rosła wiedza o wielości i bogactwie podlaskiej kuchni wzrastała, dużą wagę przykłada się do jej promocji. Czego przykładem jest choćby konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Jego kolejne edycje pozwoliły zarejestrować i skatalogować ponad 700 przepisów.

W tym również na takie potrawy napoje i produkty, które mogą być nieznane także i samym Podlasianom.

A do nich możemy zaliczyć choćby buzę poddany krótkiej fermentacji napój z kaszy jaglanej podawany na zimno z dodatkiem rodzynek. Napój ten przywędrował w XIX razem z Macedończykami. Czy ser koryciński, który wytwarzany jest tylko w Korycinie, Suchowoli i Janowie. Bądź też wyrabiany chyba tylko w okolicach Hajnówki Marcinek-ciasto z kilkudziesięciu cienkich płatów ciasta przekładanych śmietaną.

Niewykluczone, iż takimi przysmakami jak pączki serowe, ciasteczka amoniakowe czy bialysy zajadał się także Ludwik Zamenhof znany na całym świecie twórca języka esperanto, urodzony w Białymstoku, którego 160 rocznicę urodzin obchodzimy w tym roku.


 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda