W tyglu smaków-czyli bramborak i inni
Podlasie to region, który będąc najbardziej tak niegdyś jak i obecnie najbardziej zróżnicowany kulturowo i kulinarnie, obdarza resztę kraju wieloma ciekawymi smakami i potrawami. Warto przypomnieć, że Podlasie przekazało reszcie kraju takie potrawy chłodnik ,soczewiaki, kindziuka, kartacze, czy sękacza. Wzięło też od kolejnych zamieszkujących je nacji kwas chlebowy i bliny .Tatarskie dziedzictwo to pierekaczewnik, czeburaki i kołduny. Zaś scheda kuchni białoruskiej to pierogi z różnorodnym nadzieniem, wareniki, placki ziemniaczane.
Stosując dawny podział na następujące typy kuchni polskiej
- kuchnię ubogą,
- kuchnię podstawową,
- kuchnię średnią,
- kuchnię pańską,
- kuchnię luksusową,
Śmiało możemy stwierdzić, że Podlasie to jeden z tych regionów Polski, który ukochał ziemniaki miłością trwałą. Czego świadectwem być może pomysł na kiszkę ziemniaczaną i faworytkę wielu gdy chodzi o potrawy z ziemniaków, czyli babkę. Do jej wykonania zaprasza przepis poniżej.
Babka ziemniaczana
Składniki
-
2 kg ziemniaków
-
2 średnie cebule
-
2 jajka
-
około 200 g wędzonego boczku
-
około 200 g kiełbasy
-
4 czubate łyżki mąki pszennej
-
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka suszonego czosnku, lub 2-3 rozgniecione ząbki
Wykonanie
-
Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).
-
Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
-
Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami zakrywając ją pokrywką i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki - jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki).
-
Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka i przyprawy - wymieszaj.
-
Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę - wymieszaj.
-
Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.
-
Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
-
Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Przepis pochodzi ze strony : https://wypiekibeaty.com.pl/babka-ziemniaczana/
Zaś przepis na niemal równie ikoniczną potrawę jaką jest cebularz lubelski (37 produkt polski chroniony w Unii Europejskiej) można znaleźć tu: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/cebularze/przepis.html
Aby rosła wiedza o wielości i bogactwie podlaskiej kuchni wzrastała, dużą wagę przykłada się do jej promocji. Czego przykładem jest choćby konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Jego kolejne edycje pozwoliły zarejestrować i skatalogować ponad 700 przepisów.
W tym również na takie potrawy napoje i produkty, które mogą być nieznane także i samym Podlasianom.
A do nich możemy zaliczyć choćby buzę poddany krótkiej fermentacji napój z kaszy jaglanej podawany na zimno z dodatkiem rodzynek. Napój ten przywędrował w XIX razem z Macedończykami. Czy ser koryciński, który wytwarzany jest tylko w Korycinie, Suchowoli i Janowie. Bądź też wyrabiany chyba tylko w okolicach Hajnówki Marcinek-ciasto z kilkudziesięciu cienkich płatów ciasta przekładanych śmietaną.
Niewykluczone, iż takimi przysmakami jak pączki serowe, ciasteczka amoniakowe czy bialysy zajadał się także Ludwik Zamenhof znany na całym świecie twórca języka esperanto, urodzony w Białymstoku, którego 160 rocznicę urodzin obchodzimy w tym roku.