Top 5. szybkich i zdrowych pomysłów na obiad!
Jesteście znudzeni powtarzającymi się daniami, a Waszej diecie dawno nie pojawił żaden nowy składnik? Sprawdźcie pomysły na pyszne i szybkie obiady, które sprawią, że dzień stanie się lepszy!
Oto top 5 . wybranych przez nas przepisów:
1. Gulaszowa z ciecierzycą
Przygotowanie:
Szklimy por w emulsji z wody i oleju rzepakowego. Dodajemy drobno pokrojone warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i dusimy w niewielkiej ilości wody. Warzywa można pokroić w paski za pomocą obieraczki do warzyw, wtedy duszą się zdecydowanie szybciej. Kiedy warzywa lekko się podduszą, dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach duszenia wrzucamy przyprawy oraz ew. suszone kiełki komosy (jeśli nie masz możesz dodać np. amarantus ekspandowany lub inne kiełki). Dusimy jeszcze przez kilka minut i potrawa jest gotowa.
2. Pulpety wegańskie podawane z sosem pomidorowym i spaghetti
Przygotowanie:
Pulpety- tofu rozgniatamy dłońmi. Dodajemy do niego płatki gryczane, 3 łyżki uprzednio zmielonego lnu, sos sojowy, dużą ilość majeranku (garść). Wszystko dokładnie mieszamy z oliwą. Musimy jej dodać tyle, aby dokładne wymieszanie i sklejenie masy było możliwe. Formujemy klopsy i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Z podanej ilości wychodzi ok. 12 pulpecików.
Sos- cebule obieramy i drobno kroimy. Szklimy je w oliwie wymieszanej z wodą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy umytą i obraną marchew (ja potraktowałam ją obieraczką do warzyw i w ten sposób powstały marchwiowe paski). Dusimy wszystko, w razie potrzeby dolewając wody. Gdy marchew lekko zmięknie dodajemy zioła i pastę z suszonych pomidorów. Dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec dorzucamy sól i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Pulpety podajemy w głębokim sosie lub tak jak ja: jako dodatek do makaronu i sosu. Pulpety same w sobie są dość neutralne więc nie zdominują smaku i doskonale sprawdzą się jako dodatek do aromatycznego sosu pomidorowego lub zupy.
3. Błyskawiczna potrawka w stylu prowansalskim z cukinii i mielonego mięsa
Obrane cebule pokrój na cienkie piórka. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki Cukinie (nie obrane) pokrój na słupki o długości około 4 cm i szerokości 1 cm. W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i często mieszając smaż przez 2 minuty, kiedy zacznie się szklić, wrzuć czosnek, wymieszaj, dodaj mielone mięso i cały czas mieszając smaż, aż całkowicie zmieni swój kolor. Do rondla dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i 1-2 szklanki wody (powinno być jej tyle, by przykryła wszystkie składniki). Dodaj cukinię, zioła oraz przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj. Duś na średnim ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut, aż cukinia będzie miękka, ale jędrna. Zestaw z ognia, dodaj porwane na duże kawałki liście bazylii, wymieszaj i podawaj.
4. Czarny ryż z łososiem
Czarny ryż przepłukujemy 2-3 razy w letniej wodzie. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez 18 minut. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Wędzonego łososia kroimy w cienkie paski. Natkę pietruszki płuczemy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i smażymy przez 45-60 sekund na niedużym ogniu. Dodajemy białe wino, a po minucie passatę pomidorową. Gdy składniki się zagotują, wrzucamy 3/4 pokrojonego łososia i natki pietruszki. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wrzucamy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy. Ryż nakładamy do miseczek. Przybieramy pozostałymi plasterkami łososia, posypujemy natką pietruszki i skrapiamy odrobiną dobrej oliwy z oliwek.
5. Placki ziemniaczane z pastą z pietruszki i zielonego groszku
Placki- ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, umieścić w misce. Cebulę obrać i rozdrobnić, czosnek rozdrobnić. Do ziemniaków dodać jajko, jogurt, cebulę, czosnek i mąkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nakładać ciasto ziemniaczane na patelnię i smażyć z obu stron na brązowy kolor.
Pasta- do rozdrabniacza wsypać pokrojoną i umytą pietruszkę, świeży groszek, czosnek i rozdrobnić. Dodać jogurt grecki i oliwę extra i sól do smaku, rozdrabniać do połączenia składników.
Przedstawiliśmy Wam listę prostych i szybkich dań, które swoim smakiem podbiją podniebienie, nawet najbardziej wymagającego smakosza. Są to proste do wykonania przepisy, króre sprawdzą się w trakcie tygodnia pracy, od poniedziałku do piątku.