Sushi – zdrowy fast food
18 czerwca już po raz dziesiąty będziemy odchodzić Międzynarodowy Dzień Sushi. Z roku na rok zyskuje ono coraz większą popularność, a jego zwolenników wciąż przybywa. W Polsce pierwsze, pojedyncze restauracje serwujące sushi zaczęły powstawać około lat 90-tych tylko w większych miastach. Teraz możemy je już znaleźć w większości polskich miast i mniejszych miejscowości.
Dużym atutem sushi jest niewątpliwie to, że przygotowuje się je dość szybko, a dodatkowo jest pełne wartościowych składników. Szeroki wybór produktów, z których możemy przyrządzić sushi sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Należy jednak pamiętać, że sushi zawierającego surowe mięso nie powinny spożywać dzieci i kobiety w ciąży.
Czym jest sushi
Sushi to nic innego jak japońska potrwa składająca się z ryżu marynowanego w occie ryżowym, który połączony jest z innymi składnikami tj. ryby, owoce morza, warzywa (np. zielony ogórek, awokado, szczypiorek, sałata). Najczęściej zawinięte w wodorosty nori.
Do sushi podaje się sos sojowy, wasabi (mieszanka chrzanu, musztardy i zielonego barwnika) oraz marynowany imbir, który ma nam pomóc w oczyszczeniu kubków smakowych.
Etykieta jedzenia sushi
Do jedzenia sushi używamy pałeczek bądź palców. Nie korzystamy ze sztućców.
W sosie sojowym, nalanym do osobnej miseczki maczamy rolkę od strony ryby, nigdy od strony ryżu ( w sosie sojowym nie maczamy także wasabi). Jeden kawałek sushi powinno się wkładać do ust w całości. W złym tonie jest odgryzanie jego kawałka (dopuszczalne w przypadku temaki – czyli składników zawiniętych w nori, w kształt rożka).
Rodzaje sushi
Japończycy, od których wywodzi się sushi i cała filozofia związana z jego jedzeniem wymyślili wiele ich rodzajów.
Najprostszą wersją sushi jest hosomaki. Nazwa sushi pochodzi od słowa hosoi i oznacza cienki, chudy. Jest to cieniutka rolka – połączenie ryżu i jednego składnika owiniętego w nori. Hosomaki kroi się na 6 części. Równie szybkie w przygotowaniu są nigiri. To odpowiednio uformowany ryż, posmarowany odrobiną wasabi, na który nakłada się kawałek np. surowej ryby czy awokado.
Najbardziej popularną formą jest futomaki sushi. Nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika futo, oznaczającego gruby, okazały. Są to grube rolki pełne ryżu, zawierające minimum 4 dodatkowe składniki, zawinięte w wodorosty nori. Bardzo podobną formą są uramaki. Jest to sushi zawijane odwrotnie – wodorosty nori znajdują się w środku, a sam ryż posypany jest często czarnym sezamem.
Domowe sushi?
Przygotowanie sushi z pewnością nie należy do najłatwiejszych. Najtrudniejsze jest opanowanie przygotowania idealnego ryżu. Takiego, który będzie się dobrze kleił i nie rozleci się przy pierwszym kontakcie z pałeczkami. Trzeba do tego użyć specjalnego ryżu do sushi, octu ryżowego, cukru i oczywiście wody. Cała reszta to już ogromna dowolność i mnóstwo możliwości. Oczywiście najpopularniejszym składnikiem sushi jest surowa ryba, ale jeżeli mamy wątpliwości co do jakości takiej ryby, bądź nie możemy spożywać surowych owoców morza, śmiało możemy użyć np. ryb wędzonych. Ważną częścią są warzywa, tutaj możemy sięgnąć po ogórka, awokado czy sałatę. Danie możemy urozmaicić dodatkami w postaci sezamu, serka „Philadelphia” albo owocami, np. mango. Do podkreślenia smaku warto zaopatrzyć się w sos sojowy. Pozostaje nam jeszcze kupić nori i bambusową podkładkę do zwijania i voila! By dojść do perfekcji, trzeba się trochę pomęczyć, ale z pewnością pyszne sushi jest tego warte!