Sopot ponownie wspiera przedsiębiorców
Sopot po raz kolejny uruchamia pakiet pomocowy dla przedsiębiorców. Wsparcie miasta będzie polegało na obniżeniu stawek czynszu. Prezydent Sopotu Jacek Karnowski podpisał zarządzenie w tej sprawie. Miasto umożliwi również zawieszenie opłat za odbiór odpadów. Promuje także sopockie restauracje oferujące dania na wynos.
– Pierwsze pakiety wsparcia dla sopockich przedsiębiorców wprowadziliśmy w życie w kwietniu, na początku pandemii. 37 gastronomików skorzystało wówczas z terenów zielonych oddanych do ich dyspozycji i możliwości powiększenia ogródków gastronomicznych – mówi Jacek Karnowski, prezydent Sopotu. – Jednak sytuacja branży gastronomicznej, restauratorów w tej chwili jest bardzo zła i dalsze wsparcie jest absolutnie konieczne. Z nadzieją, że przetrwają najgorsze i będą wstanie podnieść się po zniesieniu obostrzeń i zakończeniu tego kryzysu. Na pewno nie zostawimy ich samych sobie – dodał prezydent Jacek Karnowski.
Sopoccy przedsiębiorcy prowadzący działalność gastronomiczną i dzierżawiący nieruchomości gruntowe lub wynajmujący lokale będące własnością Gminy Miasta Sopotu mogą liczyć na wsparcie polegające na obniżeniu czynszu. Na mocy zarządzenia prezydenta Sopotu, czynsz dzierżawny dla takich podmiotów został obniżony do symbolicznej złotówki (1 zł netto) za miesiąc. Przedsiębiorcy z Sopotu będą płacić symboliczne opłaty do czasu odwołania obostrzeń tj. do odwołania zakazu prowadzenia działalności gastronomicznej w strefie czerwonej.
Według rozporządzenia o obniżenie czynszu może wnioskować każdy dzierżawca lub najemca, który został zmuszony do zawieszenia działalności gastronomicznej ze względu na wprowadzone obostrzenia. Warunkiem obniżenia opłat jest złożenie przez dzierżawcę lub najemcę oświadczenia o obniżeniu czynszu do 1 zł netto poddzierżawcy lub podnajemcy. Ponadto wsparcie polegające na obniżce czynszu będzie udzielane tylko wtedy, gdy w miejscu prowadzenia działalności nie stwierdzono samowoli budowlanej i nielegalnie powieszonych reklam.
– Branża gastronomiczna jest obecnie w bardzo trudnej sytuacji i potrzebuje naszej pomocy – mówi Marcin Skwierawski, wiceprezydent Sopotu. – Jako miasto robimy co w naszej mocy, ale przedsiębiorcy funkcjonują nie tylko w lokalach należących do miasta. W związku z tym apeluję do wszystkich innych podmiotów o udzielenie pomocy najemcom – dodaje wiceprezydent Skwierawski.
Oprócz obniżki czynszu wsparciem dla podmiotów gospodarczych w Sopocie będzie możliwość aby właściciele lokali objętych zakazem prowadzenia działalności gastronomicznej, a posiadający zezwolenia na ustawienie ogródków bądź obiektów gastronomicznych, mogli wystąpić o zmianę obowiązujących zezwoleń, tj. skrócenie ich do dnia zakazu wprowadzonego przez rząd z uwagi na stan epidemiczny. W przypadku już wniesionych opłat z tytułu zajęcia pasa drogowego, środki te będą zwracane.
Możliwe będzie również pomniejszenie opłaty za śmieci. W obecnej sytuacji każda z firm lub instytucji, która zawiesza działalność może złożyć deklarację korygującą na mniejszą lub zerową ilość odpadów do odbioru. Deklarację korygującą trzeba złożyć najpóźniej do 10 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiło zawieszenie działalności, w tym przypadku do 10 listopada.
Od marca z pomocy miasta skorzystało 170 podmiotów. Udzieliliśmy wsparcia na kwotę ponad 1 mln 200 tys. zł.
Promocja sopockich restauracji
Ruszyła również druga odsłona akcji promującej sopockie restauracje oferujące dania na wynos, także z dowozem. Do programu zgłosić może się każdy, kto zdecydował się na tę formę działalności. Partnerem jest Sopocka Organizacja Turystyczna. Akcję wzmocni kampania w mediach społecznościowych, polegająca na udostępnianiu przez restauratorów filmów i zdjęć z restauracji pod hasłem „Sopot kulinarny”. Dodatkowym wzmocnieniem tych działań będą udostępniane w mediach społecznościowych filmy i zdjęcia z restauracji pod hasłem „Sopot kulinarny”. Każda restauracja czy kawiarnia będzie mogła opublikować krótki film, promujący wybrane danie. Atutem będzie możliwość zamówienia potrawy tego samego dnia, w specjalnej cenie.
– Pamiętajmy, że nie tylko restauratorzy ale cała nasza branża turystyczna jest w bardzo trudnej sytuacji – mówi Magdalena Czarzyńska-Jachim, wiceprezydent Sopotu. – Trzeba przestać myśleć o turystyce tylko jako o sezonie. Najtrudniej jest poza sezonem wysokim. Włożyliśmy bardzo dużo pracy w budowanie turystyki całorocznej – uzdrowiskowej czy biznesowej. Dziś nie ma już turystów korzystających z bonu, nie ma turystów zagranicznych i nie ma turysty biznesowego. Nie wiemy jaka będzie przyszłość, ale musimy być solidarni i pomagać sobie wzajemnie. W tym przypadku namawiam do skorzystania z oferty sopockich restauratorów – dodaje wiceprezydent.
Chętnych do wzięcia udziału w projekcie zachęcamy do kontaktu z Sopocką Organizację Turystyczną, email: biuro@visit.sopot.pl.
Źródło: UM Sopot