Skosztuj Nocnego Menu
Jutrzejszej nocy nie możesz przespać! 29 maja w Gdańsku odbędzie się Noc Restauracji – najbardziej smakowite i niebanalne kulinarne wydarzenie roku.
Co nas czeka w piątkową noc w Gdańsku? Przede wszystkim restauracje czynne do późnych godzin nocnych, autorskie dania w promocyjnych cenach, pokazy kulinarne, degustacje oraz specjalne konkursy. Podczas tegorocznej edycji Nocy Restauracji dojdzie do konfrontacji kuchni tradycyjnej z kuchnią przyszłości.
W każdej restauracji odbędzie się porywający pokaz kulinarny przygotowany przez samego szefa kuchni. Będzie można skosztować wyjątkowego Dania Nocnego – ugotowanego specjalnie z okazji tego wydarzenia. W lokalach biorących udział pojawi się też Nocne Menu.
- Bardzo ważnym elementem czwartej edycji Nocy Restauracji jest jej temat przewodni: TRADYCJA vs PRZYSZŁOŚĆ. Szefowie Kuchni mają zatem bardzo duże pole do popisu serwując dania kuchni regionalnej, bazujące na wielowiekowych recepturach lub eksperymentując w kuchni z najnowszymi kulinarnymi trendami jak np. kuchnią molekularną czy metodą sous vide – informują organizatorzy.
Co zaproponują nam restauracje? Na pewno Noc Restauracji będzie okazją do skosztowania niecodziennej formy dziczyzny. W restauracji Kokieteria w hotelu Hanza podany zostanie schab z dzika sous vide serwowany z kaszanką z pesto z czosnku niedźwiedziego i karmelizowaną marchewką. W hotelu Zappio skosztujemy łososia z fasolowym brownie, dzikimi ziołami, głogiem i marchwią.
Dla wszystkich fanów ryb i owoców morza restauracja Szafarnia 10 w Marina Club Hotel przygotuje tatar z bałtyckiego dorsza z wątróbką z dorsza, piklami i sosem gorczycowym. Jeżeli ktoś ma apetyt na orientalne smaki, koniecznie musi wybrać się do Domu Sushi, gdzie podane zostaną futouramaki z krabem soft shell smażonym w tempurze, chilli oraz papają, obtoczonym w kawiorze z ryby latającej.
To tylko nieliczne atrakcje, które będą czekać tego wieczoru na kulinarnych smakoszy. W gdańskiej Nocy restauracji udział weźmie 15 unikatowych lokali: Filharmonia, Zappio, Kokieteria w Hotelu Hanza, Mon Balzac, Cała Naprzód, Bohemia, Szafarnia 10 w Marina Club Hotel, Dom Sushi, Lao Thai, Long Island w Arkon Park Hotel, restauracja w Hotelu Grand Cru, Ristorante da Mario, San Marco Ristorante, Czekoladowy Młyn oraz Pałac Kościeszy.
Szczegółowe menu wszystkich restauracji dostępne na stronie: http://nocrestauracji.pl/gdansk.html