Sałatki na grilla
Szaszłyki, kiełbaski i karkówki – to standardowe menu na grilla. Najczęstszym dodatkiem do nich jest ketchup i musztarda, jednak warto dodać do takiego posiłku również sałatki. Warto by były lekkie i dobrze komponowały się z daniami z rusztu.
Początek maja nie zachwycał. Jednak z każdym kolejnym dniem jest coraz cieplej, a to oznacza start sezonu grillowego. W końcu można zjeść długo wyczekiwane szaszłyki czy inne pyszności przyrządzone na ruszcie grilla. Dobrym dodatkiem będą sałatki. Idealnie skomponowane, połączą się z daniami i pięknie przyozdobią stół. Przedstawimy kilka propozycji, które nie tylko ładnie wyglądają, ale są też bombą witaminową i zdrowym uzupełnieniem posiłku.
Smakowite trio
Składniki:
-
1 brokuł
-
4 jajka ugotowane na twardo
-
4 pomidory
-
1 szklanka jogurtu naturalnego
-
3 łyżki majonezu
-
3 ząbki czosnku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente. Jajka i pomidory podziel na ćwiartki. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym sosem polej ułożone na półmisku warzywa oraz jajka.
Sałatka z makaronem ryżowym
Składniki:
-
1 opakowanie makaronu ryżowego
-
1 długi ogórek
-
1 podwójna pierś z kurczaka
-
4 łyżki majonezu
-
Sos koperkowo – ziołowy Knorr
-
3 ząbki czosnku
-
sól
-
pieprz
-
1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Makaron włóż do garnka i zalej wrzątkiem, zostaw tak pod przykryciem na godzinę. Pokrojoną pierś z kurczaka usmaż, a ogórek wraz ze skórką zetrzyj na tarce na największych oczkach. Zrób sos koperkowo – ziołowy według przepisu na opakowaniu i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Odcedź makaron, pokrój i przełóż do miski. Dodaj do niej kurczaka, ogórek, przygotowany sos, posiatkowany koperek, majonez i przyprawy do smaku. Wymieszaj wszystko.
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
-
700 g młodych ziemniaków
-
1/2 pęczka szczypiorku z dymką
-
4 ogórki konserwowe
-
1 opakowanie sera feta
-
4 łyżki majonezu
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj oskrobane ziemniaki i po ostudzeniu pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Dodaj pokrojony ser, ogórki, szczypiorek z dymką. Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw przyprawami i wymieszaj z sałatką.
Smacznego!