Rusza Fine Dining Week - największe wydarzenie wybitnych restauracji!
Rekordowa, szósta edycja festiwalu sztuki restauracyjnej już w dniach 6 - 17 lutego. Po raz pierwszy na festiwalowej mapie znalazł się Śląsk, (m.in. Katowice, Bielsko Białą, Piekary Śląskie i Pyskowice). Specjalnym gościem festwalu będzie Massimo BoSura: właściciel i szef kuchni Osterii Francescana***, najlepszej restauracją na świecie m.in. wg World's 50 Best Restaurants. BoSura
jest także ambasadorem marki Grundig, która jest partnerem festiwalu. Otwarcie fes?walu uświetni kolacja w Hotelu Warszawa.
Rezerwacje na Festiwal w całym kraju trwają na www.FineDiningWeek.pl, a stoliki można rezerwować aż do przedostatniego dnia wydarzenia. Dzięki inteligentnemu systemowi dostępności stolików, do wyboru jest wciąż wiele wspaniałych miejsc. Każdy gość ma szansę wygrać w konkursie zdjęciowym dwuosobowy rejs LOT-em klasą business do Włoch oraz dwuosobową kolację w Osteria Francescana*** (najlepszej restauracji świata, gdzie w kolejce po rezerwację stoi aż kilkadziesiąt
tysięcy gości).
#RespectFood, czyli niemarnowanie żywności
Kolejna edycja festiwalu Fine Dining Week ma na celu także zwrócenie uwagi na rosnący problem marnowania żywności. Mimo iż od początku istnienia fes-walu system rezerwacyjny skonstruowany jest w taki sposób, aby restauracje biorące udział w wydarzeniu dokładnie wiedziały, w jaką ilość produktów powinny się zaopatrzyć danego dnia. Organizatorzy połączyli siły z marką Grundig i za pośrednictwem ambasadora Massimo BoRury uwrażliwiają na zjawisko marnowania produktów spożywczych, którego skala jest coraz większa. Jak przyznają organizatorzy
- "Mimo iż jesteśmy coraz bardziej świadomi skali problemu związanego z marnowaniem żywności, nadal trudno jest nam, jako społeczeństwu wprowadzić w życie pewne zmiany, które ograniczą ten proceder. Będąc organizatorem fesNwalu sztuki restauracyjnej, który przede wszystkim na ma celu edukację i budowanie świadomości czym jest fine dining, tym razem obieramy również za cel, zwrócenie uwagi na brak poszanowania dla żywności. Szósta edycja Fine Dining Week identyfikuje się z ideą zero waste i respect food, dzięki współpracy z marką Grundig i szefem kuchni trzygwiazdkowej restauracji Osterii Francescana - Massimo BoVury. Restaurator jest pomysłodawcą organizacji non profit Food for Soul”- mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, współorganizatorzy Fes-walu. Massimo BoRura będzie gościem odrestaurowanego 5-gwiazdkowego Hotelu Warszawa, w którym znajduje się m.in. restauracja "Warszawska". Jej Szefem Kuchni jest Dariusz Barański, absolwent legendarnej Le Cordon Bleu.
Filozofia zero waste
Fes-wal Fine Dining Week to niepowtarzalna okazja do poznania świetnie przygotowanej prawdziwej sztuki restauracyjnej w dokładnie wyselekcjonowanych restauracjach. Najlepsi Szefowie Kuchni w Polsce przygotowują dla każdego z Gości wyjątkowe pięciodaniowe popisowe doświadczenie.
Rezerwacje są dostępne na stronie www.FineDiningWeek.pl w cenie 119 zł.
Jedzenie marnuje się na szeroką skalę nie tylko na rynku restauracyjnym, ale także w domach. Jedna trzecia żywności produkowanej corocznie na całym świecie kończy w śmietniku, co oznacza, że 1,3 miliarda ton żywności nadającej się do jedzenia zostaje wyrzucone. Ta ogromna liczba mogłaby zaspokoić potrzeby żywnościowe 868 milionów głodujących ludzi na naszej planecie. Walka z marnowaniem jedzenia przenosi się również na scenę restauracyjną, ponieważ to właśnie głos ludzi
znających się na jedzeniu najlepiej trafia do odbiorców. Massimo BoRura wraz ze swoim stowarzyszeniem Food for Soul i akcją #Respect Food oraz na rynku polskim we współpracy z festiwalem Fine Dining Week, promują świadomość w temacie wyrzucania żywności poprzez współpracę z szefami kuchni i dostawcami produktów. Więcej szczegółów w kanałach social media festiwalu Fine Dining Week.