Rozważnie i romantycznie
Ona konkretna, zakochana w tradycji, ceniąca wyraźne smaki, indywidualistka. On romantyczny, towarzyski, uwodzący, znający swoją wartość. Jaki będzie efekt wyjątkowego połączenia francuskiej kuchni i polskiego kunsztu kulinarnego? Przekonają się o tym Zwiedzający podczas 8. edycji Targów FOOD-to-GO, które odbędą się 6 i 7 lutego w AMBEREXPO w Gdańsku.
Atrakcją wydarzenia będą wyjątkowe spotkania z cenionymi szefami kuchni młodego pokolenia. Na targi zawitają Sylwia Ładyga – blogerka kulinarna, uczestniczka popularnego programu telewizyjnego oraz Aleksander Baron, na nowo przywracający do łask polskie smaki. Ponadto gośćmi targów będą Constant-Michel Labarre – mistrz kuchni francuskiej, Jola Słoma i Mirek Trymbulak – autorzy książek kucharskich i serii programów kulinarnych, takich jak „Atelier Smaku”.
Odkryjemy kaszubskie smaki
W strefie Prezentacji i Warsztatów będzie można spotkać m.in. Tomasza Szydzikowskiego – szefa kuchni specjalizującego się w gęsinie, która na Kaszubach zawsze była popularna i wiele restauracji wręcz prześciga się w różnorodnych propozycjach dań z tego mięsa. Szydzikowski promuje kuchnię zdrową z nawiązaniem do staropolskich tradycji w autorskim wydaniu. Targi FOOD-to-GO odwiedzi również Zyta Górna – gospodyni z Kaszub, która od lat podczas targów opowiada o tradycjach regionu i prezentuje bogactwo kaszubskich smaków.
„Kuchnia od serca”
Tylko kuchnia tworzona z miłością, pasją i z sercem daje gwarancję sukcesu.Taką też „kuchnię od serca” – w myśl tegorocznego hasła przewodniego Targów – odkryją Zwiedzający w dniach 6 i 7 lutego. Na wydarzeniu będzie można poczuć magię święta miłości, próbując wyśmienitych potraw i słodkości przygotowanych specjalnie z okazji zbliżających się Walentynek! Nie zabraknie również afrodyzjaków. Słodkie i słone desery, lody, food trucki, gotowe dania, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, a także prezentacje sprzętu gastronomicznego i akcesoriów do parzenia kawy czy wyposażenia ogródków gastronomicznych. Dodatkowo – strefy tematyczne skupiające producentów i dystrybutorów wyrobów piekarniczych i cukierniczych.
Nuta świeżości i francuskiego bistro
Ogromnym zainteresowaniem podczas targów zawsze cieszy się Strefa Deserowe Inspiracje, na której można znaleźć m.in. produkty z czekolady, koktajle, sorbety, kawę, herbatę i poznać sztukę dekorowania ciast i tortów. W tym miejscu spotykają się mistrzowie cukiernictwa i kucharze, dzięki którym możemy smakować prawdziwe arcydzieła kulinarne. Nowością tegorocznej edycji będzie z kolei Strefa Multi Cafe. Poprzez swój charakter przybliży odwiedzającym klimat francuskiego bistro. Znajdziemy tu np. porady dotyczące wystroju ogródków i lokali gastronomicznych: zaprezentowane zostaną m.in. zastawy stołowe, meble, oświetlenie i akcesoria z zakresu architektury ogrodowej.
Rozważnie i romantycznie
I choć lifemotivem tegorocznych Targów FOOD-to-GO jest kuchnia francuska, organizatorzy nie zapominają o naszej, wywodzącej się ze staropolskich tradycji, lecz korespondującej ze współczesnymi smakami. W Strefie Prezentacji i Warsztatów szefowie kuchni przygotują wyjątkowe potrawy, które mogą stać się inspiracją dla pomorskich restauratorów i wzbogacą menu ich restauracji.