Produkty, których nie powinno się łączyć
W diecie jest jak w życiu, liczy się odpowiedni dobór towarzystwa. Gdy wpadniesz w złe, tracisz pozytywne aspekty, które miałeś pojedynczo, albo co gorsze, sam zaczynasz szkodzić. Niektóre produkty pasują do siebie, ale tylko z pozoru. W rzeczywistości mogą tworzyć niebezpieczne związki dla organizmu. Biały ser, ryby, warzywa to zdrowe składniki, które powinny znaleźć się w każdej diecie. Poznaj niekorzystne połączenia potraw, dzięki czemu będziesz mógł ich unikać.
Zdrowie zależy w ponad siedemdziesięciu procent od tego, co jemy. Jeśli dieta będzie źle skomponowana to nie pomogą drogie leki, suplementy czy kosmetyki. Brak odpowiednich witamin, mikro- i markoelementów jest powodem wielu chorób, a nawet tych nowotworowych. Dlatego też tak ważna jest wiedza o żywieniu. Warto znać zasady doboru poszczególnych składników, z których powstają pełnowartościowe potrawy. Niektóre produkty oddziałują na siebie niekorzystnie i mimo że każdy z osobna służy zdrowiu i jest polecany przez specjalistów, np. dietetyków czy lekarzy, to w połączeniu ze sobą w jednej potrawie stają się bezwartościowe.
Herbata z cytryną! Najpopularniejsze połączenie składników, bo co jak nie gorący napój z cytrusem rozgrzeje w zimowy wieczór? Prawdą jest, że herbata, a raczej jej polifenole są sprzymierzeńcami w walce z wirusami, gdyż hamują ich rozwój. Jednak cytrynę najlepiej jest zastąpić sokiem malinowym. Zawarty w liściach herbaty glin, po zalaniu wrzątkiem wciąż pozostaje w naparze. W czystej formie jest nieprzyswajalny przez organizm, ale po dodaniu soku z cytryny wchłania się w postaci cytrynianu glinu. Jego akumulacja w mózgu może być jednym z powodów występowania choroby Alzheimera. Przyjmowanie sporej ilości tego pierwiastka zwłaszcza w dzieciństwie może skutkować upośledzeniem i mniejszą wydolnością wątroby w późniejszych latach.
Tradcyjne połączenie na kanapkach, czyli ogórek i pomidor. Ogórek zawiera minimalne ilości witamin, minerałów oraz kalorii, więc można objadać się nim bezkarnie. Nie stanowi zagrożenia ani dla wątroby, ani dla figury. Na pozór idealny dodatek do sałatek czy zielony akcent na kanapki. Jednak tak nie jest! Wszystko za sprawą jednego ze specyficznych składników- askorbinazy, enzymu utleniającego witaminę C. Wystarczy jedna łyżeczka soku z ogórków, aby zniszczyć całą witaminę C w trzech litrach soku z pomidorów! Jedz ogórki, ale bez dodatku innych warzyw!
Mimo iż w wielu dietach odchudzających często występuje połączenie pomidora i twarogu w poszczególnych posiłkach, to niestety jest jedynie pozornie zgrany duet. Spożywanie takiego zestawu niekiedy może skończyć się bolesną chorobą stawów! Liczne kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy oraz kumarynowy), które decydują o charakterystycznym smaku pomidora, łączą się z wapniem zawartym w białym serze. Powstają wówczas nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach i po pewnym czasie mogą wywoływać przy każdym ruchu silne bóle. Zjedzenie takiego zestawu od czasu do czasu nie jest zagrożeniem, ale praktykowanie takiego sposobu przez dłuższy okres może negatywnie odbić się na zdrowiu.
Na myśl o sałatce żydowskiej czy o pysznym obiedzie składającym się przykładowo z jajka sadzonego i ziemniaków, ślinka sama leci. To połączenie nie przekonuje dietetyków, którzy chcą maksymalnie wykorzystywać wszystkie zalety zjadanych produktów. Bulwy ziemniaków zawierają szczawiany, hamujące przyswajanie wapnia i żelaza znajdujących się w jajkach. Takie połączenie brzmi dobrze, jednak starajmy się go unikać.
Cisoem dla smakoszy dobrego jedzenia może być wiadomość o nieodpowiednim połączeniu czerwonego wina z czerownym mięsem. To jedno z najgenielniajszych zestawów- soczysty befszytk oraz wytrawne, czerwone wino, jednak nie jest zbyt szczęśliwe ze strony zdrowotnej. Wszystko z winy garbników, czyli tych składowych wina, które nadają mu wytrwaność i smak. Ograniczają one wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym, a najbogatszym jego źródłem jest właśnie wołowina!