Premiera Jopenbier!
Gdański Specjał Powraca! Jopen - w XV, XVI i XVII w. gdańskie piwo uznawane było za "króla europejskich piw jęczmiennych".
Określano go mianem: napój dubletowy. Znaczy to, że do jego produkcji zużywano dwa razy więcej słodu niż przy piwie tzw. pełnym. Zatem na jedną beczkę Jopenbier zużywano 183 kg słodu jęczmiennego w najlepszym gatunku.
Piwowar Johannes Herberg z Browaru PG4 w Gdańsku wspólnie z prof. Sampem przeprowadził na szeroko zakrojoną skalę badania, w wyniku których dotarto do oryginalnej receptury Jopenbier oraz nowych, nigdzie wcześniej niepublikowanych materiałów dotyczących pochodzenia nazwy tego królewskiego trunku.
Jopenbier będzie warzone w browarze PG4 w specjalnie do tego przygotowanej JOPENZONE.
Parametry:
Ekstrakt: 44,1 • Alkohol: 10,10% • IBU: 77 • Energia: 837,7 kJ, 200kcal/100ml
Zapraszamy już od 21 marca 2019 r. od 13:00 na premierę Jopena, którego produkcja wraca na właściwe sobie miejsce - do miasta, z którego się wywodzi - do Gdańska.
Cena piwa:
50 ml - 10 zł
700 ml - 119 zł
Rezerwacja: 668 215 608
źródło: Facebook