mobile

Premiera Jopenbier!

Gdański Specjał Powraca! Jopen - w XV, XVI i XVII w. gdańskie piwo uznawane było za "króla europejskich piw jęczmiennych".

informacja prasowa/fot.Facebook
TAGI
Premiera Jopenbier!

Określano go mianem: napój dubletowy. Znaczy to, że do jego produkcji zużywano dwa razy więcej słodu niż przy piwie tzw. pełnym. Zatem na jedną beczkę Jopenbier zużywano 183 kg słodu jęczmiennego w najlepszym gatunku.

Piwowar Johannes Herberg z Browaru PG4 w Gdańsku wspólnie z prof. Sampem przeprowadził na szeroko zakrojoną skalę badania, w wyniku których dotarto do oryginalnej receptury Jopenbier oraz nowych, nigdzie wcześniej niepublikowanych materiałów dotyczących pochodzenia nazwy tego królewskiego trunku.

Jopenbier będzie warzone w browarze PG4 w specjalnie do tego przygotowanej JOPENZONE.

Parametry:
Ekstrakt: 44,1 • Alkohol: 10,10% • IBU: 77 • Energia: 837,7 kJ, 200kcal/100ml

Zapraszamy już od 21 marca 2019 r. od 13:00 na premierę Jopena, którego produkcja wraca na właściwe sobie miejsce - do miasta, z którego się wywodzi - do Gdańska.

Cena piwa:
50 ml - 10 zł
700 ml - 119 zł

Rezerwacja: 668 215 608

źródło: Facebook

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda