Podaruj sobie odrobinę luksusu-czyli jak to z piernikiem bywa
Piernik czyli ten,który jest pierny (ostry,pikantny). Ciasto składające się z mleka, jajek, miodu, mąki pszennej i żytniej.
A także dodatku ukochanych w dawnej Polsce „korzeni”.
- imbiru,
- cynamonu,
- goździków,
- kardamonu,
- gałki muszkatołowej,
- anyżu.
- I na przykład pieprzu lub lawendy.
Ciasto przekładamy marmoladą ,bakaliami, lub masą marcepanową.Polewamy poprzekładane piernikowe blaty czekoladą.Rzecz jasna z takiego ciasta można też formować różne kształty ciastek.
Kto szuka ten znajdzie
Brązowe o wyrazistym smaku ciasto cieszy się powodzeniem w wielu krajach.Czechach, Niemczech, Holandii, krajach skandynawskich, Anglii, a nawet Szwajcarii czy Francji.Piernikowe miasta słynne do dziś z wypieków to m.in. Ostenda, Norymberga czy Liege.Lecz także takie miasta jak Nysa czy Szczecin były niegdyś z takiego wypieku znane.W Toruniu i pod Pardubicami znajdziemy piernikowe muzea.Wydaje się, że gdańskie pierniki niewiele tym toruńskim ustępowały, zaświadcza o tym chociażby pamiętnik Joanny Schopenhauer.
Lubiany i popularny
Ponoć przodkiem piernika było ciasto miodownik do, którego z czasem zaczęto dodawać coraz więcej korzeni.Znany był już w średniowieczu i wówczas bardzo drogi..
Stanowił ważny element posagu rzemieślniczych i mieszczańskich córek.Ciasto im dłużej leżakowało tym było smaczniejsze.Można je było spokojnie transportować, a zaczynało się je przygotowywać po św.Katarzynie lub po andrzejkach.Być może z racji tego iż piernik był ciastem fermentującym w siedemnastym wieku sprzedawano go w aptekach jako środek na wiele przypałości.Najstarszy polski przepis pochodzi z roku 1725 i pochodzi właśnie z takiego aptecznego składu.Był też poobiednią przekąską serwowaną do wina, miodu lub wódki.Przepis na współczesny piernik jest następujący.
Piernik ze śmietaną
Składniki
* 1 szklanka miodu
* 1 szklanka śmietany
* 1 szklanka cukru
* 3 całe jaja
* łyżeczka sody
* 1 cukier waniliowy
* ½ kg mąki
* przyprawa do pierników
* szczypta soli
Wykonanie
Miód zagotować z cukrem i ucierać w misce do ostygnięcia. Ucierając dalej wbijamy po jednym jajku, dodawać śmietanę, sodę, szczyptę soli i na końcu mąkę z przyprawami. Dla koloru z paru łyżek cukru można zrobić karmel i dodać do ciasta. Piec w podłużnej blaszce 3 kwadranse w temp.160-180 st.
Przepis pochodzi ze strony www.maklowicz.pl
źródło fotografii: http://foodmag.pl