mobile

Podaruj sobie odrobinę luksusu-czyli jak to z piernikiem bywa

Piernik czyli ten,który jest pierny (ostry,pikantny). Ciasto składające się z mleka, jajek, miodu, mąki pszennej i żytniej.

A także  dodatku ukochanych w dawnej Polsce „korzeni”.

Sylwia Chruścińska
TAGI
Podaruj sobie odrobinę luksusu-czyli jak to z piernikiem bywa
  1. imbiru,
  2. cynamonu,
  3. goździków,
  4. kardamonu,
  5. gałki muszkatołowej,
  6. anyżu.
  7. I na przykład pieprzu lub lawendy.

Ciasto przekładamy marmoladą ,bakaliami, lub masą marcepanową.Polewamy poprzekładane piernikowe blaty czekoladą.Rzecz jasna z takiego ciasta można też formować różne kształty ciastek.

Kto szuka ten znajdzie

Brązowe o wyrazistym smaku ciasto cieszy się powodzeniem w wielu krajach.Czechach, Niemczech, Holandii, krajach skandynawskich, Anglii, a nawet Szwajcarii czy Francji.Piernikowe miasta słynne do dziś z wypieków to m.in. Ostenda, Norymberga czy Liege.Lecz także takie miasta jak Nysa czy Szczecin były niegdyś z takiego wypieku znane.W Toruniu i pod Pardubicami znajdziemy piernikowe muzea.Wydaje się, że gdańskie pierniki niewiele tym toruńskim ustępowały, zaświadcza o tym chociażby pamiętnik Joanny Schopenhauer.

Lubiany i popularny

Ponoć przodkiem piernika było ciasto miodownik do, którego z czasem zaczęto dodawać coraz więcej korzeni.Znany był już w średniowieczu i wówczas bardzo drogi..

Stanowił ważny element posagu rzemieślniczych i mieszczańskich córek.Ciasto im dłużej leżakowało tym było smaczniejsze.Można je było spokojnie transportować, a zaczynało się je przygotowywać po św.Katarzynie lub po andrzejkach.Być może z racji tego iż piernik był ciastem fermentującym w siedemnastym wieku sprzedawano go w aptekach jako środek na wiele przypałości.Najstarszy polski przepis pochodzi z roku 1725 i pochodzi właśnie z takiego aptecznego składu.Był też poobiednią przekąską serwowaną do wina, miodu lub wódki.Przepis na współczesny piernik jest następujący.

Piernik ze śmietaną

Składniki

* 1 szklanka miodu
* 1 szklanka śmietany
* 1 szklanka cukru
* 3 całe jaja
* łyżeczka sody
* 1 cukier waniliowy
* ½ kg mąki
* przyprawa do pierników
* szczypta soli

Wykonanie

Miód zagotować z cukrem i ucierać w misce do ostygnięcia. Ucierając dalej wbijamy po jednym jajku, dodawać śmietanę, sodę, szczyptę soli i na końcu mąkę z przyprawami. Dla koloru z paru łyżek cukru można zrobić karmel i dodać do ciasta. Piec w podłużnej blaszce 3 kwadranse w temp.160-180 st.

Przepis pochodzi ze strony www.maklowicz.pl

 źródło fotografii: http://foodmag.pl

 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda