Penne alla vodka
Tak, dobrze widzicie – chodzi o wódkę. Najlepiej polską. Penne alla vodka to jedwabisty, gęsty sos i klasyczny włoski makaron. Danie genialne w smaku i w dodatku patriotyczne, bo do garnka najlepiej dodać alkohol made in Poland.
Brzmi po włosku, ale trudno byłoby znaleźć taki makaron w restauracji w którymkolwiek zakątku Włoch. Jest kolejnym dzieckiem romansu włoskich tradycji i amerykańskiego stylu życia. To właśnie w Stanach stał się tak popularny, że jest uważany za ikonę włosko-amerykańskiej kuchni.
O to, kto wymyślił przepis na sos pomidorowy z dodatkiem wódki, trwają spory. Według anglojęzycznej wersji Wikipedii pierwszy przepis pochodzi z 1974 roku. Włoski aktor Ugo Tognazzi w swojej książce opisał przepis na pasta all’infuriata (wściekły makaron). Nazwał tak danie z makaronu penne, świeżych pomidorów bez skórki, kieliszka wódki, papryczki chili, oliwy, czosnku i ziół. Zarekomendował też, by do przygotowania dania użyć polskiej wódki z chili. Jest „groźna, niesamowita, bardzo mocna, bardzo ostra, zabójcza” napisał w przepisie i dodał, że tym wypadku papryczkę chili wymienioną wśród składników można pominąć.
Według innej wersji penne alla vodka to pomysł rzymskiego szefa kuchni stworzony dla firmy produkującej wódkę, która w ten sposób chciała spopularyzować swój produkt we Włoszech. Danie, bardzo popularne w latach 80-tych wróciło na salony dzięki Włoskiemu Stowarzyszeniu Przemysłu Cukierniczego i Makaronu, które zaproponowało je w ramach 18. edycji Światowego Dnia Makaronu w Moskwie jako symbolu przyjaźni włosko-rosyjskiej.
Sos w penne alla vodka to połączenie tradycyjnego sosu pomidorowego ze śmietanką, dużą ilością parmezanu i oczywiście wódki. Alkohol wydobywa z pomidorów ukrytą słodycz. Działa też jak emulgator i zapobiega oddzielaniu się śmietanki od pomidorów i przypraw. Więc jeśli przyjdzie ci do głowy, żeby pominąć wódkę wymienioną w przepisie – pomyśl jeszcze raz.
Penne alla vodka to propozycja dla całej rodziny. Tak, zawiera alkohol. Czy wyparowuje całkowicie w czasie gotowania – nie ma pewności. Do makaronu dodajemy go jednak naprawdę niewiele, dlatego nie musicie martwić się o bezpieczeństwo nawet najmłodszych członków rodziny.
Jesli lubisz moje przepisy zajrzyj na www.platebykate.com
Możesz też polubić moją stronę na Facebooku: www.facebook.com/platebykate
Smacznego!
PENNE ALLA VODKA
Porcja dla 4 osób
Przygotowanie 10 min.
Czas gotowania 20 min.
Składniki
-
340 g makaronu penne
-
2 puszki całych pomidorów w zalewie
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
60 g wódki
-
4 ząbki czosnku drobno posiekane
-
120 g śmietany kremówki
-
1 łyżeczka oregano
-
szczypta płatków chili
-
sól, świeżo mielony pieprz
-
40 g startego parmezanu
Sposób przygotowania
-
Na głębokiej patelni o grubym dnie lub w głębokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek, oregano i płatki chili. Smaż 2 minuty cały czas mieszając.
-
Pomidory w zalewie rozgnieć w dłoniach i dodaj na patelnię. Wlej też zalewę od pomidorów. Wlej wódkę, wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut od czasu do czasu mieszając.
-
W czasie, gdy sos się redukuje ugotuj makaron penne zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Do sosu dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz.
-
Makaron odcedź i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj. Dodaj starty parmezan i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Fot. Katarzyna Nowicka