Pączki z ricotty
Miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Włosi nazywają je "baci de ricotta" i pączki z ricotty właśnie takie są: niewielkie, lekkie jak muśnięcie ust. Robi się je błyskawicznie, zjada równie szybko. Idealne na Tłusty Czwartek albo Ostatki.
Każdy naród ma swoje pączki. Nie ma w tym ani odrobiny przesady. Słodkie, najczęściej drożdżowe ciasto smażone w głębokim tłuszczu znajdziemy i w Maroku i w Chinach. Amerykańskie mają obowiązkową dziurkę, hiszpańskie churros mają za to kształt pałeczki. We Włoszech smażone w głębokim tłuszczu słodkości to zeppole.
Mają różne kształty i podaje się je na tysiące sposobów: z marmoladą, kremem, owocami, bitą śmietaną, miodem czy nawet masłem. Powstają z ciasta ptysiowego albo drożdżowego. Formuje się z nich gniazdka, małe placuszki albo kuleczki. Włosi do dziś kłócą się kto i gdzie wymyślił zeppole. Według jednej z wersji pierwsi, w XVI wieku zrobiły je mniszki z klasztoru Santa Patrizia w Neapolu. Nie smażyły ich jednak lecz piekły. Współczesną wersję Włosi zawdzięczają neapolitańskiemu piekarzowi, Pasquale Pintauro, który w dzień świętego Józefa ustawił swój wózek na ulicy i słodkie przekąski zaczął sprzedawać przechodniom.
Zeppole są dużo mniej słodkie od klasycznych pączków, zwłaszcza od tych w wersji amerykańskiej. Jedna z moich ulubionych wersji to pączki z ricotty. Mają same zalety - przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, bo wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać. Nie musisz go wyrabiać, jak ciasta drożdżowego ani formować - by je usmażyć pączki wystarczy ci niewielki rondel wypełniony olejem do wysokości 3-4 centymetrów i dwie łyżeczki do herbaty. Jedną nabierasz porcje ciasta, drugą zgarniasz ją do rondla. W trakcie smażenia nie trzeba ich nawet obracać - kiedy jedna strona kulki jest gotowa pączek sam "przewróci się na drugi bok. Delikatnie łowimy je garnka, odsączamy na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem pudrem i gotowe!
PS. Włosi do pączków z ricotty używają likieru amaretto. Jeśli nie masz go w spiżarni użyj rumu albo spirytusu. Dzięki temu pączki nie chłoną tłuszczu. Możesz też pominąć dodatek cynamonu. Smacznego!
Porcja na 30 małych pączków
Przygotowanie 5 min.
smażenie 10 min.
-
250 g serka ricotta
-
90 g mąki pszennej
-
2 jaja
-
1 łyżka likieru amaretto (lub rumu albo spirytusu )
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1/2 łyżeczki cynamonu opcjonalnie
-
olej rzepakowy do smażenia
-
cukier puder
-
Do rondla średniej wielkości wlej olej rzepakowy.
-
Serek ricotta wymieszaj mikserem z jajkami i likierem. Suche składniki przesiej do osobnej miski i wymieszaj.
-
Połącz suche i mokre składniki i dobrze wymieszaj.
-
Ciasto nabieraj łyżeczką do herbaty, drugą łyżeczką zgarniaj ciasto do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor. Ostudź na papierowym ręczniku.
-
Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Więcej przepisów znajdziesz na:
www.platebykate.com