Madame kapusta
Gdyby nasza bohaterka była osobą spokojnie można by ją określić jako księżną
Rodzina zamożna i z koneksjami
Do kapustnych należą rośliny jednoroczne, dwuletnie i półkrzewy. Osiągające do dwu metrów wysokości. Aktualnie przypuszcza się, iż w wyniku spontanicznego krzyżowania się kilkunastu (bądź nawet kilkudziesięciu) odmian kapusty, dziś możemy wyróżnić dwie rodziny.
Kapustę właściwą i kapustę warzywną.Do pierwszej rodziny zaliczamy między innymi kapustę pekińską oraz…rzepę, do drugiej rodziny należą na przykład rzepak i gorczyca sarepska.Do kapustnych należą również kalafior, kalarepa i brukselka wraz z jarmużem.
Kilka słów o zaletach niespecjalnie ukrytych
Dla potrzeb niniejszego tekstu skupmy się jednak bardziej na kapustach głowiastych.
Kapusta biała zawiera między innymi żelazo, potas i błonnik, wapń, kwas foliowy no i przede wszystkim witaminę C.Oczyszcza z toksyn i wolnych rodników.Niewykluczone, iż posiada działanie antynowotworowe. Wspiera układ odpornościowy.
Kapusta czerwona nie pozostaje w tyle za swą siostrą,zawiera między innymi selen i cynk, miedź, mangan, witaminy D i E,oraz wiele witamin z grupy B.
Kapusta włoska, którą hodujemy dzięki królowej Bonie zawiera oprócz tych samych składników co wyżej wspomniane również prowitaminę A.
A na koniec…
Teza, że wszystkie narody kochają kapustę jest łatwa do udowodnienia.Wystarczy wspomnieć surówkę Coleslaw,Bigos, irlandzki Colcanonn, czy koreańskie Kimchi.
Ba, zdaniem Niki Segnit autorki „Leksykonu smaków” kapustę-przedstawicielkę smaku siarkowego możemy spokojnie łączyć nawet z owocami morza.Ponieważ oba produkty zawierają siarczek dimetylu.
Nie od rzeczy będzie też kapustę ukisić.
Smaku zaś osobiście ukiszonej w kamiennym garnku kapusty nie da się porównać z niczym.Tak jak frajdy z tytułu braku zimowych przeziębień.Co jest w stanie nam zapewnić zawarta w soku z kiszonej kapusty l-glutamina.Poniżej dla wszystkich miłośników kapusty-zwłaszcza gotowanej przepis z północnego Siedmiogrodu ze strony:www.maklowicz.pl
SZEKELY KAPOSZTA - KAPUSTA PO SZEKLERSKU
SKŁADNIKI
500 g wieprzowiny b/k
1 kg kapusty kiszonej
200g wędzonej słoniny
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
200 ml wody
1 łyżeczka kminku
150 ml śmietany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Słoninę pokroić w kostkę, włożyć do garnka, gdy się wytopi dadać posiekaną cebulę.
Gdy cebula zeszkli się dodać słodką i ostrą paprykę, wymieszać, podlać odrobiną wody. Dołożyć pokrojoną w dużą kostkę wieprzowinę, gdy się poddusi dodać kapustę, posiekany czosnek, doprawić kminkiem i podlać wodą. Całość gotować ok. 1,5 godz. Podawać z kleksem śmietany.
źródło fotografii: www.wymarzonyogrod.pl