mobile

Kupujemy żywność bio, bo cenimy swoje zdrowie

Ekologiczna żywność coraz częściej trafia na polskie stoły. Sięgają po nią konsumenci ceniący zdrowy styl życia i  jakość produktów. Co warto wiedzieć o żywności bio przed pójściem na zakupy? – wyjaśnia Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia, współpracująca z E.Leclerc.

Informacja prasowa
TAGI
Kupujemy  żywność bio, bo cenimy swoje zdrowie

Jak wynika z badań „Żywność ekologiczna w Polsce 2017”, przeprowadzonych przez IMAS International, 64 proc. konsumentów wydało podczas ostatnich zakupów 20-100 zł na  tego typu certyfikowane produkty. Rozwijający się trend żywności bio ma związek z popularnością zdrowego stylu życia, a także podążaniem za wysoką jakością produktów.

– Zainteresowanie żywnością ekologiczną wiąże się ze wzrostem świadomości konsumentów w kwestii dbania o swoją sylwetkę, a przede wszystkim zdrowie. Coraz częściej wolimy zapłacić więcej za produkty bio – szczególnie w przypadku warzyw i owoców oraz mięsa – mówi Anna Radowicka specjalistka ds. żywienia, współpracująca z E.Leclerc.

Mimo, że polscy konsumenci coraz częściej spoglądają podczas zakupów na półki
z napisem bio, nie zawsze wiedzą, jaką żywność można w ten sposób określić. Nazwy bio, eko i organic, oznaczające tę samą kategorię asortymentową, są zastrzeżone przez Unię Europejską. Odnoszą się one do produktów, których składniki przynajmniej w 95 proc. pochodzą z ekologicznej produkcji. Dzięki spełnieniu tego warunku, na opakowaniu może pojawić się specjalny certyfikat – symbol charakterystycznego zielonego listka z gwiazdkami. Kupując produkt z takim oznaczeniem możemy być pewni, że wytworzono go bez chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, z troską o środowisko naturalne i bioróżnorodność.

Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc przypomina, co warto wiedzieć o żywności ekologicznej:

- Do produkcji żywności ekologicznej nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Żyzność gleby zapewnia natomiast regularnie stosowany płodozmian.

- Zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych mają zapewnione zdrowe warunki hodowli, są karmione paszą ekologiczną z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych.

- Przetworzona żywność ekologiczna nie zawiera sztucznych barwników, aromatów, polepszaczy smaku, konserwantów i nie jest modyfikowana genetycznie.

- Od 2012 roku pakowana żywność ekologiczna, którą wytworzono w jednym z państw członkowskich UE i która spełnia wymagane normy, musi być oznaczona specjalnym logo.

- W przypadku ekologicznych produktów niepakowanych i importowanych logo z zielonym listkiem nie obowiązuje. Zapytaj sprzedawcę o sposób produkcji!

Autor fotografii: Kamil Piklikiewicz

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie Kobieta Dziecko

więcej z działu Zdrowie Kobieta Dziecko