Kulinarna Świętojańska
Po raz kolejny ulica Świętojańska zamieni się w kulinarny deptak. To za sprawą trzeciej edycji wydarzenia Kulinarna Świętojańska.
Na zamkniętym odcinku ulicy pojawi się mnóstwo dobrego jedzenia, jazz na żywo i wiele innych atrakcji.
To zachęta do poznawania smaków lokalnych specjalności, w niepowtarzalnej atmosferze modernistycznej Gdyni. Festiwal proponuje spędzanie czasu wolnego w otwartej przestrzeni miejskiej, w gronie rodziny i przyjaciół, w bliskiej relacji z dobrą kuchnią. Idea wydarzenia promuje także pierwszy w Polsce Szlak Kulinarny Centrum Gdyni.
Podczas wydarzenia na ulicy Świętojańskiej wystawią się lokale i restauracje z ulicy Świętojańskiej i ze Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni, nie zabraknie też stoisk z lokalnymi produktami. Kuchnia morska oraz nowe trendy kulinarne to tematy wiodące na tegorocznym wydarzeniu.
Poza główną atrakcją, jaką będzie przede wszystkim wyśmienite jedzenie, odbywać się będą pokazy gotowania na żywo w wykonaniu najlepszych gdyńskich szefów kuchni. Ponownie reaktywowany zostanie "Bieg kelnerów" - jedyna w swoim rodzaju rywalizacja, która odbywała się w Gdyni w latach trzydziestych XX wieku. Wyścig odbędzie się w tym razem w trzech edycjach profesjonalnej, amatorskiej oraz dla dzieci.
Jacek Fedde - Szef kuchni od ponad 20 lat. Obecnie właściciel Fedde w Gdyni, promującego kuchnię opartą na regionalnych produktach. Prostota, ponadczasowość i nienachalna elegancja to hasła, które go inspirują.
Diana Volokhova - Finalistka i jedna z najbardziej oryginalnych postaci drugiej edycji programu Master Chef. Pochodzi z Armenii, a na podniebieniu ciągle czuje aromatyczne smaki i zapachy Kaukazu. Od kilku lat jest mieszkanką Gdyni i aktualnie prowadzi cukiernię
Więcej :
www.kulinarnagdynia.pl