mobile

Kuchnia studencka w wersji deluxe

Studencka kuchnia kojarzy się zazwyczaj z prostymi, szybkimi i przede wszystkim tanimi potrawami. Niewiele jednak brakuje, aby takie danie i ogólnodostępne produkty zamienić w ciekawe, nowe potrawy, inspirowane kuchnią z całego świata. Oto kilka trików jak tanim kosztem odmienić codzienną, nieraz znudzoną już kuchnię i zaskoczyć znajomych.

Aleksandra Żarkiewicz
TAGI
Kuchnia studencka w wersji deluxe

Zupka chińska w studenckiej wersji japońskiego Ramenu! Ramen to japońska zupa bazująca na rosole. Aby ją przygotować potrzebna jest zupka chińska (najlepiej sprawdzi się o smaku lekko pikantnego rosołu) lub kostki rosołowej. Do głębokiej miseczki wkładamy przygotowany makaron (może być z zupki lub spaghetti). Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki dodatki według własnego uznania, układamy je wokół makaronu, a na końcu wszystko zalewamy gorącym wywarem i doprawiamy sosem sojowym bądź pastą chilli.

W kwestii dodatków świetnie sprawdza się ugotowana marchewka, jajko na twardo, plasterki wołowiny lub drobno podsmażony kurczak oraz pieczarki. Całość warto przyozdobić kiełkami, grubo pokrojonym szczypiorkiem. Aromatu całej potrawie z pewnością doda gęsty sos chilli sambal oelek. Warto zainwestować i kupić mały słoiczek. Odmieni smak niejednego dania, dodając mu pikanterii oraz wyrazu. Do Ramenu na jedną miseczkę dodajemy 1/3 łyżeczki sambalu. Danie jest pyszne, szybkie i świetna alternatywa do zwykłej pospolitej zupki chińskiej. Koszt jednego dania wynosi około 4 złotych.

Zamień parówki i płatki kukurydziane w sycące amerykańskie Corn Dogi! Nabite na długie wykałaczki w towarzystwie różnych sosów, w których można je zamaczać będą z pewnością przebojem imprezy. Danie jest szybkie i banalnie proste. Rozgniecione płatki kukurydziane dodajemy do ciasta naleśnikowego, w którym zanurzamy parówki, kabanosy czy w wersji wege tofu. Całość smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu i serwujemy z ulubionymi sosami. Koszt jednej porcji to zaledwie 1,5 zł.

Naleśniki i farsz do spaghetti? Idealne połączenie jako meksykańskie burrito. Każdy na to danie ma swój sposób i swoje ulubione dodatki. Najlepiej zawinąć je w placki tortilli, jednak znacznie tańszą wersją jest zawinięcie farszu w naleśniki! Do podsmażonego mięsa mielonego należy dodać krojone pomidory z puszki, kukurydzę, fasolę i ryż. Wszystko trzeba poddusić i przyprawić ulubionymi przyprawami. Przygotowany farsz wykładamy na naleśniki, dodajemy garść sera i łyżkę kwaśnej śmietany. Całość zawijamy i zapiekamy w piekarniku. Sprawdzonym patentem jest opiekacz do tostów. Buritto świetnie zaspokoi głód na bardzo długo, świetnie sprawdzi się przed jak i na imprezie. Koszt jednej porcji to niecałe 4 złote!

Źródło fotografii: http://joemonster.org/images/vad/img_35118/87d10a39a8fd967b013c2f8abb26ac8c.jpg

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda