Kubańskie smaki i emblematy
Po tropach Hemingwaya
Podróżować po Kubie zdecydowanie można szlakiem Ernesta Hemingwaya. Jeśli zaczniemy ją od Hawany w zasadzie nie wypada ominąc baru „El Floridita” i okazji wypicia daiquiri. Koktajlu, który tenże Hemingway rozsławił.
Daiquiri to :
- Kruszony lód
- Sok z limetek
- Cukier trzcinowy
- Likier Maraschino
- Biały rum
Jeśli wpadniemy na pomysł noclegu kontynuując odkrywanie kolejnych tropów, niewątpliwie następnym z nich będzie wizyta w hotelu Ambos Mundos. To tu w pokoju 511 mieszkał siedem lat i podziwiał hawańską panoramę. Obecnie mieści się tam małe muzeum pisarza. Między innymi obejrzeć w nim można telegramy gratulacyjne, otrzymane po zdobyciu Literackiej Nagrody Nobla. Nobel 1954.
Miejsce w, którym ponoć Hemingway pijał wyłącznie mohito, to „La bodegiuta del medio”. Zdaje się to potwierdzać zachowana notatka sporządzona jego ręką.Choć równie dobrze powstanie tego koktajlu, akurat w tym miejscu może być tylko legendą.Podobnie jak przeszły do legendy wędrówki pisarza od baru do baru.Tak legendarne jest skojarzenie Kuby z pewną rośliną.
Tytoń i cała reszta
Najlepszy kubański tytoń, z którego powstają słynne, kubańskie cygara to tytoń pochodzący najprawdopodobniej z prowincji pinar del Rio.
Jest on uprawiany na farmach, gdzie najlepsze z cygar nadal zwijane są ręcznie.W hawańskiej kawiarni „Eça de Queirós” (nazwanej tak na cześć portugalskiego prozaika i dyplomaty José Maria de Eça de Queirós), a także w wielu innych miejscach na Kubie możemy wziąć lekcje delektowania się wypalanym cygarem. W towarzystwie takich dodatków jak: kawa, czekolada i rum.
Mohito to:
- Biały rum
- Syrop z cukru trzcinowego
- Sok z limetek
- Woda gazowana
- Świeża mięta
- Lód
„La bodegiuta del medio” to oprócz baru również restauracja. Goszcząca także wielu innych sławnych ludzi i serwująca tak emblematyczne dla kubańskiej kuchni dania jak Ropa vieja. Potrawa ta zazwyczaj jest serwowana z dodatkiem ryżu z czarną fasolą i smażonych batatów.W linku poniżej jeden ze sposobów jej przyrządzania.
Kuchnia jaka jest
Generalnie kubańska kuchnia znana jest ze swych owoców morza, duszonej wieprzowiny, i ryb ( wystarczy wspomnieć opiewanego i łowionego przez Hemingwaya marlina).
Jej najpopularniejsze jak się zdaje i najbardziej charakterystyczne elementy to wspomniany wyżej ryż z czarną fasolą ( mogący stanowić osobne danie).
Bataty ( żółte lub zielone). a także zielone smażone banany i yuka. W okolicach gór Sierra Maestra jada się i baraninę i koźlinę, używając znacznie mniej ostrych papryczek i innych ostrych przypraw niż w nieodległej Jamajce.Posiłki popijamy wodą, piwem,lub rumem.Można też oczywiście nasz posiłek popić Cuba Libre, który powstał na cześć wyzwolenia się spod hiszpańskiego panowania.
Cuba Libre to:
- Coca-cola
- Jasny rum
- Lód
- Sok z limetek
Jedynym jak się wydaje słynnym kotajlem,który na Kubie nie powstał jest Piña colada, drink importowany z Brazylii.
- Sok z ananasa
- Biały rum
- Mleko kokosowe/mleko skondensowane
http://iberolatino.blogspot.com/2013/10/ropa-vieja-kubanski-specja.html