Już znamy najlepsze stoiska Jarmarku Bożonarodzeniowego 2025
Konkurs Grand Prix Jarmarku Bożonarodzeniowego 2025 to najważniejsze wyróżnienie przyznawane wystawcom, twórcom, rzemieślnikom i gastronomom. Nagrody przyznawano w kategorii: Dobry Pomysł, Dobry Smakołyk oraz Dobry Smak. Kto zdobył te wyróżnienia?
Konkurs o prestiżowe Grand Prix znany był dotychczas przede wszystkim z letniego Jarmarku św. Dominika. W 2023 r. po raz pierwszy zorganizowano także jego zimową wersję, aby wyróżnić najciekawsze oferty prezentowane podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego.
Tak jak w poprzednich latach, jury oceniało produkty i stoiska w trzech kategoriach: Dobry Pomysł, Dobry Smakołyk i Dobry Smak, zwracając uwagę na innowacyjność, wzornictwo, funkcjonalność, walory smakowe oraz ogólną atrakcyjność ekspozycji. W skład jury weszli przedstawiciele lokalnych mediów, urzędów miejskich i marszałkowskich oraz członkowie rad dzielnic.
Laureaci Grand Prix w każdej kategorii otrzymali dyplom oraz nagrodę w formie vouchera o wartości 3 tys. zł do wykorzystania na zakup stoiska w kolejnej edycji Jarmarku.
Które stoiska wyróżniły się najbardziej?
Grand Prix w kategorii Dobry Pomysł zdobyła firma Uszyte, której właścicielką Marta Gawroniak z Gdańska. Jury doceniło ją za tworzone z pasją ubrania dla dorosłych i dzieci z charakterystycznymi ozdobnymi uszami.
Wyróżnienia trafiły do Malibee z Gdyni (właścicielką jest Anna Buchalska-Malińska) za ceramiczne ozdoby oraz Resin Art z Gdańska (właścicielka Katarzyna Gwardecka) za unikatowe przedmioty wykonane ręcznie z żywicy epoksydowej.
Nagrodę Grand Prix kategorii Dobry Smakołyk otrzymała Nasza kaczka, której właścicielką jest Natalia Bachanek z Lutomierska, za pasztety przygotowane wg tradycyjnych polskich receptur, z użyciem wysokiej jakości składników i rzemieślniczym podejściem.
Zaś wyróżnienia zdobyły Żywe Muzeum Piernika z Torunia za ręcznie przygotowane pierniki i popularyzację tradycji wypieku, Smaki Podlasia-FLO za aromatycznego sękacza o niepowtarzalnym smaku oraz restauracja Rybakówka z Gdańska za wspaniałe rybne przysmaki.
Grand Prix w kategorii Dobry Smak otrzymał Nowy Browar Gdański za aromatyczne udo indyka. Wyróżnienia w tej kategorii przyznano Pomelo Bistro z Gdańska za krewetki w cieście oraz Letni Stadion z Kiełpina Kartuskiego za Wagyu Sandwich
fot. D.Paszliński gdansk.pl






















![[Konkurs] Wygraj wejściówki na na widowisko cyrkowe pełne magii i rewelacyjnej zabawy!](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/bb2394c17fdd31b2b942414e1808b0c3488bf96d.jpeg)













